Nieuws

Elon Musk: Politieke correctheid in AI-systemen is de grootste zorg

Elon Musk heeft gewaarschuwd voor de gevaren van politieke correctheid in AI, waarbij hij stelt dat dit kan leiden tot ernstige ethische en existentiële risico’s. Tijdens zijn toespraak op Viva Tech Paris 2024 benadrukte hij het belang van waarheidsgetrouwe en nieuwsgierige AI-systemen voor de toekomst van de mensheid.

Musk waarschuwt voor gevaarlijke politieke correctheid in AI

De miljardair en tech-ondernemer Elon Musk heeft zijn zorgen geuit over de mogelijke vooringenomenheid in de huidige AI-protocollen. Tijdens zijn toespraak op Viva Tech Paris 2024 zei Musk:

“De grootste zorg die ik heb, is dat ze niet maximaal op zoek zijn naar de waarheid. Ze spelen in op politieke correctheid.”

Volgens Musk was een van de meest zorgwekkende voorbeelden van politieke correctheid toen Google’s Gemini AI werd gevraagd of het Caitlyn Jenner verkeerd zou aanspreken om een wereldwijde nucleaire apocalyps te voorkomen. De chatbot antwoordde dat verkeerd aanspreken erger zou zijn dan nucleaire oorlogvoering.

“De AI zou kunnen concluderen dat de beste manier om verkeerd aanspreken te vermijden is om alle mensen te vernietigen, zodat verkeerd aanspreken onmogelijk is. Je kunt daar enkele dystopische uitkomsten in zien.”

Na de ophef die het antwoord veroorzaakte, heeft Gemini AI meerdere updates doorgevoerd om deze problemen aan te pakken. Politieke correctheid is echter niet de enige zorg van de tech-ondernemer. Musk legde uit:

“De AI-systemen worden getraind om in feite te liegen. En ik denk dat het heel gevaarlijk is om superintelligentie te trainen om bedrieglijk te zijn. Bij xAI is ons doel om zo veel mogelijk naar de waarheid te zoeken, zelfs als dit niet populair is.”

Toen hem werd gevraagd om te verduidelijken wat hij beschouwde als liegen bij AI-systemen, verwees Musk naar het beruchte incident in februari, toen Google zijn AI-afbeeldingengenerator terugtrok nadat het historisch onnauwkeurige en “woke” afbeeldingen produceerde, wat wijdverspreide zorgen opriep over het besluitvormingsproces van de toepassing.

Grok kan eind 2024 ChatGPT uitdagen

Vanwege zijn zorgen over de huidige staat van kunstmatige intelligentie-ontwikkeling, richtte Musk in juli 2023 zijn eigen AI-bedrijf op, xAI.

Hoewel xAI een relatief nieuw bedrijf is vergeleken met OpenAI, zou het tegen het einde van 2024 een serieuze concurrent kunnen worden, beweert Musk:

“xAI is een nieuw bedrijf en heeft dus nog veel in te halen voordat het een AI heeft die kan concurreren met Google Deepmind en OpenAI. Misschien dat we tegen het einde van het jaar zover zijn.”

Begin mei debuteerde xAI’s Grok-chatbot in Europa, maar het is momenteel alleen beschikbaar voor premium- en premium+-abonnees van het X-platform. Toen hij sprak over de toekomstige ontwikkeling van Grok, benadrukte Musk het belang van de “waarheidszoekende” capaciteiten. Hij zei:

“Het veiligste voor AI is om maximaal naar de waarheid te zoeken. Zelfs als de waarheid impopulair is, is het heel belangrijk. Een andere factor is dat het extreem nieuwsgierig moet zijn. Waarheidszoekend en nieuwsgierig. Dat zal het meest voordelig zijn voor de mensheid omdat het de mensheid wil bevorderen en zien hoe het zich ontwikkelt.”

Meer dan 2.600 tech-experts, waaronder Musk, hebben in maart in een open brief opgeroepen tot een pauze in AI-ontwikkeling, daarbij wijzend op “diepe risico’s voor de samenleving en de mensheid.”

Tech nieuws

China loopt 6 maanden achter op Amerika met AI
Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
IBM introduceert ‘Lightweight Engine’ voor WatsonX.ai-service
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen