Ethereum

ETH-opnames tijdelijk op Binance stopgezet vanwege kleine hard-fork

Het netwerk van Ethereum (ETH) heeft zwaar gehad in de afgelopen week, dit vanwege iets wat lijkt op een hard fork. Het netwerk viel af en toe even uit en hiernaast kwamen diverse onregelmatigheden op bij de infrastrtucuurproviders ‘Infura’ en ‘Blockchair’.


Hele netwerk lijkt problemen te hebben

Het hele netwerk van Ethereum lijkt redelijk gehinderd te zijn. Zo meldden meerdere onafhankelijke knooppuntoperatoren van onregelmatigheden in het netwerk, waardoor het niet meer op tijdelijke interne problemen bij Infura of Blockchair gegooid kan worden. Het lijkt nu echter opgelost te zijn.

Doordat er niet zeker was wat het probleem was, heeft de populaire cryptocurrency exchange Binance tijdelijk alle opnameverzoeken van ETH gepauzeerd. Volgens de CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), was er mogelijk meer aan de hand. Zelf verwees hij naar een mogelijke kettingbreuk. Inmiddels zijn de opnameverzoeken weer opgestart en worden deze gewoon weer verwerkt.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


Verschil tussen te minen blokken

Volgens Blockchair, een welbekende en populaire cryptocurrency blokkenverkenner, zat er een verschil tussen de blokken die door de monitoringstool Etherscan gepubliceerd werden. Na bloknummer 11.234.873 zouden naar verluidt 2 verschillende blockchains worden getoond.

Hierdoor zouden naar verluidt 14 blokken op een verkeerd en onbedoeld netwerk gemined zijn. Dit suggereert dat meerdere miners ook te maken hadden met het probleem. Om het probleem op te lossen, moest ieder knooppunt een update uitvoeren naar de allernieuwste release. Dit bleek het probleem op te lossen. Dit kan suggereren dat er een incompatibiliteit geïntroduceerd is, hoogstwaarschijnlijk onbedoeld, in de nieuwe versies die ontwikkelaars gepubliceerd hadden.

Dit, in combinatie met een aantal knooppunten die een oude versie van de blockchain runnen, kan voor dergelijke synchronisatieproblemen zorgen. Door iedereen verplicht een update te laten uitvoeren, zijn alle versies nu weer naar elkaar toegetrokken; de allernieuwste. Verwacht wordt dan ook dat de ontwikkelaars van het ETH-netwerk in de toekomst vaker updates verplicht zullen stellen, anders zou dit probleem zich in de toekomst weer kunnen gaan voordoen.

Doordat er een 2e, veel kleinere, ETH-blockchain in omloop was, had het de kenmerken van een kleine hard-fork. Hierdoor moeten opeens meerdere blockchains bijgehouden worden, wat mogelijk voor problemen zorgt. Dit was dan ook het geval. Een aantal onderdelen binnen het netwerk konden niet meer met elkaar communiceren, wat voor een extra blockchain heeft gezorgd. Deze is inmiddels verwijderd waardoor het netwerk weer naar behoren werkt.