ethereum
Ethereum

Ethereum ETF’s succesvol gelanceerd met $1,08 miljard handelsvolume

Gisteren was het eindelijk zover: de in mei goedgekeurde Ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) maakten hun debuut op de Amerikaanse handelsbeurzen.

Met deze lancering volgt Ethereum in de voetsporen van Bitcoin (BTC), die al eerder beschikbaar werd als beleggingsoptie op de Amerikaanse aandelenbeurs. Hoe hebben de fondsen op de eerste dag gepresteerd?

Ethereum ETF’s in trek

Een totaal van negen verschillende Ethereum ETF’s zijn gisteren in het leven geroepen. Een dag eerder gaf de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de definitieve goedkeuring door de zogeheten S-1 registratieverklaringen goed te keuren. Op 23 mei zette de toezichthouder al de eerste cruciale stap in het lanceringsproces door groen licht te verkondigen voor de 19b-4-aanvragen.

Om 09:30 uur Eastern Time, wat overeenkomt met 15:30 uur Nederlandse tijd, was het grote moment daar. Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas schreef een kwartier na de lancering dat de fondsen al een handelsvolume van $112 miljoen hadden gegenereerd.

Na het sluiten van de markt liet Balchunas op socialmediaplatform X weten dat de ETH-fondsen de magische mijlpaal van $1 miljard in handelsvolume wisten te overtreffen. Om precies te zijn is het cumulatieve volume uitgekomen op ongeveer $1,08 miljard. Dit staat gelijk aan zo’n 23% van wat de bitcoin ETF’s op hun debuutdag voor elkaar wisten te krijgen.

Het omgezette Ethereum-fonds van Grayscale – de Grayscale Ethereum Trust (ETHE)- en BlackRock’s iShares Ethereum Trust (ETHA) zagen het meeste volume, met respectievelijk $458 en $248,7 miljoen.

De acht nieuw op de markt gebrachte Ethereum-fondsen registreerden een totaal volume van $625 miljoen, wat volgens Balchunas ‘’gezond’’ was.

Sterke instroom  voor ETH-fondsen, ondanks Grayscale’s domper

Ook qua geldstromen hebben de Ethereum ETF’s een prima dag neergezet. De fondsen hebben gezamenlijk een netto-instroom van $106,6 miljoen gezien, zo blijkt uit data van Farside Investors. 

De sterke instroom komt ondanks een gigantische kapitaalvlucht bij Grayscale’s ETHE-fonds. Sinds 2017 was dit een gesloten trustfonds, maar gisteren is deze omgezet naar een spot ETF. De kersverse ETF is geteisterd met een netto-uitstroom van maar liefst $484,1 miljoen. Dit teleurstellende resultaat komt allesbehalve als een verrassing, aangezien Grayscale’s bitcoin-fonds sinds de conversie al bijna $19 miljard heeft zien verdwijnen.

De andere Ethereum ETF’s hebben de teleurstelling van Grayscale goed weten op te vangen. BlackRock’s ETHA-fonds wist het meeste kapitaal binnen te harken, met een totaal van $266,5 miljoen. Het ETHW-fonds van Bitwise komt op een tweede plek met $204 miljoen aan instromen. Fidelity’s FETH-fonds verwelkomde $71,3 miljoen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Ethereum nieuws

Ethereum loopt flink achter op Bitcoin sinds Proof-of-Stake overgang
Bitcoin en Ethereum ETF’s verliezen opnieuw tientallen miljoenen dollars
Zwitserlands vierde grootste bank betreedt cryptomarkt met handel in Bitcoin en Ethereum
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?