Europa, EU
Bitcoin

Europese Centrale Bank verlaagt rente: Hoe reageert de Bitcoin koers?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente opnieuw met 25 basispunten verlaagd, een stap die een verschuiving naar een gematigder monetair beleid markeert. De markten reageerden onmiddellijk: Bitcoin (BTC) en belangrijke aandelenindexen lieten lichte stijgingen zien.

Op dit moment staat de Bitcoin koers rond de $58.400, een teken dat beleggers positief reageren op het nieuws.

Wat betekent dit voor de economie?

Met deze renteverlaging probeert de ECB de economische activiteit te stimuleren, maar de vooruitzichten blijven gemengd. De centrale bank verwacht dat de kerninflatie in de komende twee jaar fors zal dalen, wat goed nieuws lijkt. Echter, de groei van de economie blijft achter bij eerdere prognoses uit juni. Volgens de ECB staat de economische activiteit nog steeds “onder druk”, voornamelijk door een afname van de privéconsumptie en investeringen.

Deze onzekerheid raakt niet alleen traditionele markten, maar ook de cryptomarkt. September is historisch gezien een moeilijke maand voor zowel aandelen als Bitcoin. Dit fenomeen, bekend als het “September Effect”, zorgt ervoor dat markten in deze maand vaker dalen. Zo is de S&P 500 55% van de dagen in september in het rood geëindigd. Bitcoin volgt vaak een vergelijkbaar patroon, met dalingen in dezelfde periode.

Hoopvolle vooruitzichten voor Bitcoin

Hoewel september bekendstaat om zijn negatieve trend, biedt de maand oktober doorgaans betere vooruitzichten voor Bitcoin. In cryptokringen wordt oktober vaak ‘Uptober’ genoemd vanwege de historisch hoge rendementen die Bitcoin in deze maand oplevert. Bovendien zijn er meer positieve signalen aan de horizon: naast de renteverlaging van de ECB, wordt verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort ook de rente verlaagt. Dit zou een extra boost kunnen geven aan de BTC-koers in de komende weken.

Wat kunnen we verwachten van de Bitcoin koers?

Een verdere daling van de rentes kan leiden tot nieuwe liquiditeit op de financiële markten, vooral als centrale banken besluiten meer geld in omloop te brengen. Dit zou gunstig kunnen zijn voor Bitcoin en andere activa. Hoewel het moeilijk is om de toekomst van de BTC-koers precies te voorspellen, kan de geschiedenis ons enkele aanwijzingen geven.

In 2021 schoot Bitcoin naar een all-time high van $69.000, na te zijn gestegen vanaf een dieptepunt van $3.000 in 2019. Dit gebeurde in een periode van extreem lage rentes van 0,25%. In maart 2024 bereikte Bitcoin opnieuw een recordhoogte van $74.000, ondanks het feit dat de Federal Reserve toen juist de rentes snel verhoogde.

Nu er mogelijk opnieuw grote renteverlagingen aan zitten te komen, zowel van de ECB als van de Amerikaanse centrale bank, groeit de hoop dat Bitcoin zich klaarstoomt voor een nieuwe grote stijging.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Crypto analist: het is nog te vroeg voor optimisme over Bitcoin
BlackRock’s Bitcoin ETF haalt voor het eerst in 3 weken weer kapitaal binnen
Bitcoin koers op het punt van explosieve stijging: Woensdag cruciaal volgens Bitwise
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten