rechtszaak, ripple, rechter
Altcoin, Tron

Ex werknemers klagen Justin Sun van Tron aan voor $15 miljoen

Twee voormalig werknemers van BitTorrent hebben de CEO van Tron, genaamd Justin Sun, aangeklaagd wegens intimidatie en andere arbeidsovertredingen.


$15 miljoen dollar

Er zijn op 28 oktober 2019 een aantal gerechtelijke documenten ingediend bij de rechtbank in Californië. Deze documenten onthullen dat de eisers, Lukasz Juraszek (28) en Richard Hall (50), een schadevergoeding eisen van $15 miljoen dollar.

De klacht van de eisers berust op claims van contracten die onrechtmatig zijn beëindigd, discriminatie, een vijandige werkomgeving, fraude, pesterijen, schending van de arbeidswetgeving en oneerlijke handelspraktijken.

Richart Hall was voor zeven maanden productdirecteur bij BitTorrent en de Tron Foundation. De andere aanklager Juraszek werkte, tussen februari en augustus, als software ingenieur.


Racistisch, pesterijen en illegale praktijken

Het document van 70 pagina’s betoogt dat beide eisers werden gediscrimineerd op grond van hun Kaukasische afkomst en omdat ze weigerden te zwijgen over hun bezorgdheid over de wettigheid van bepaalde bedrijfsactiviteiten, inclusief vermeende criminele schendingen van staats- en nationale regels betreffende illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal en kinderpornografie.

De documenten beweren dat beide werknemers geconfronteerd werden met vijandigheid en vergelding vanwege het feit dat geen van beide “in het profiel paste”:

“Het soort medewerker dat Justin Sun zocht was: een werknemer die Chinees was, die geen bezwaar zou maken of misstanden opmerkt en die van 9.00 uur tot 21.00 uur dagelijks, zes dagen per week werkt. Dit zonder bezorgdheid te uiten over illegale, onethische, immorele of gewetenloze zakelijke activiteiten. “

Hall beweert dat zijn contract kortstondig is beëindigd na een vermeende aanhoudende campagne van discriminerende intimidatie tegen hem door het uitvoerend management. Dit werd gedaan omdat hij weigerde deel te nemen aan wat hij beschouwde als “overduidelijk illegale, onethische en gewetenloze” operaties.

Juraszek beweert dat hij een soortgelijke behandeling heeft ondervonden. Ook beweert hij dat hij met onrecht is ontslagen. Hij moest zich houden aan “onmogelijk hoge technische normen die hij onmogelijk kon bereiken.”

Het vreemde is dat Juraszek vlak voor zijn ontslag nog een beloningspromotie had ontvangen voor superieure werkprestaties. Ook hij zegt dat het bedrijf “smerige en onethische zakelijke keuzes maakt.”


Justin Sun ontkent elke aanklacht

Beide eisers beschuldigen Sun ervan zichzelf voor te doen als een jonge, ambitieuze ‘whizzkid’ en leerling van Jack Ma, oprichter van Alibaba. Dit terwijl hij naar verluidt illegale activiteiten uitvoert en cryptoprijzen manipuleert voor zijn persoonlijke winst.

Op 12 december reageerde Sun op de claims van de eisers. Hij ontkent elke bewering in hun aanklacht en vertelt dat hij niet discriminerend of intimiderend is. Ook zegt hij dat hij op een legitieme en wettige manier zijn zaken doet.