Justin Sun

Justin sun
  • Volledige naam: Sun Yuchen (Chinees: 孙宇晨)
  • Geboortedatum: 10 juli 1990
  • Geboorteplaats: Singapore
  • Nationaliteit: Chinees-Singaporees
  • Woonplaats: San Francisco, CA (Verenigde Staten)
  • Huidige baan: CEO van TRON Foundation
  • Geschat vermogen: $3,5 miljard

Wie is Justin Sun?

Sun Yuchen, beter bekend als Justin Sun, is een Chinese ondernemer en CEO van de TRON Foundation. Deze organisatie beheert onder meer het TRON-platform en BitTorrent, dat zich richt op de ontwikkeling van het BitTorrent peer-to-peer protocol. Justin Sun haalde meermaals het nieuws, onder meer omdat hij ruim $4,5 miljoen had geboden voor een lunch met de legendarische investeerder Warren Buffett.

Achtergrond en vroege carrière

Sun behaalde in 2011 een bachelor-diploma geschiedenis aan de Universiteit van Beijing. Twee jaar later rondde hij een tweede studie in Oost-Azië-wetenschappen af in de Verenigde Staten. Vrijwel meteen hierna begon hij zijn crypto-carrière bij Ripple Labs, het bedrijf achter de Ripple-ledger en XRP. Bij het Amerikaanse bedrijf werkte hij als vertegenwoordiger binnen de regio Groot-China. Justin Sun voorzag in die positie het bedrijf eveneens van advies over de Chinese markt. In 2016 verliet hij Ripple, nadat hij door voormalig Alibaba-CEO Jack Ma was gekozen om te studeren aan diens nieuwe Hupan Universiteit. Op de de universiteit behoorde hij tot de eerste klas alumni, die in 2018 hun diploma behaalde. Hierop is Sun erg trots, zo blijkt uit zijn Twitter-bio, waarin hij zichzelf “de eerste afgestudeerde millennial” van de school noemt.

Het succesverhaal TRON

Al tijdens zijn studie aan Hupan University richtte Sun de TRON Foundation op. In september 2017 eindigde de ICO van TRON, waarmee ruim $70 miljoen werd opgehaald. In de periode daarna zag het project een sterke groei door een combinatie van bullish sentiment, een solide project met Sun als uithangbord, en veel aandacht op (sociale) mediakanalen. Het project richt zich op het mogelijk maken van een gecentraliseerd internet. Een belangrijke doelgroep hierin zijn makers van online content zoals gamers, artiesten en vloggers.

Naar schatting is het vermogen van Justin Sun inmiddels de $200 miljoen gepasseerd. Het schijnt dat hij in zijn studententijd, ergens in 2011, al een flink bedrag in Bitcoin investeerde. In 2014 was die investering naar verluidt al miljoenen waard.

Justin Sun in de media

Sun is overigens niet bang om zijn geld uit te geven, en steunt regelmatig goede doelen met zijn vermogen. Eerder in 2019 bood de Chinese zakenman bijna $4,6 miljoen voor een lunch met meesterinvesteerder Warren Buffett. Hiermee won hij weliswaar de veiling (waarvan de opbrengsten naar het goede doel gingen), maar de lunch vond tot dusver geen doorgang. Sun belde namelijk af met de verklaring dat hij ziek was. Recent liet hij weten dat hij de afspraak met de Amerikaanse miljardair graag alsnog zou willen plannen.

De jonge CEO is actief op sociale media, met name op zijn Twitter-kanaal. Recent zag TRON een flinke prijsstijging nadat Sun tweette over een deal van het platform met “een megabedrijf van 100 miljard”, wat overigens waarheid bleek: niet veel later maakte Samsung bekend dat TRON voortaan beschikbaar is in haar dApp Store. In november tweette Justin Sun dat TRX voortaan beschikbaar zal zijn op de exchange Poloniex. Die aankondiging kwam na geruchten dat Sun deel is van een investeringsgroep die interesse zou hebben in een overname van Poloniex.

De toekomst is hier. Het is tijd om mee te doen.

– Justin Sun