Hack

FBI arresteert SEC-hacker achter onjuiste tweet Bitcoin ETF-goedkeuring

Het officiële X-account van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werd in januari van dit jaar gecompromitteerd om zo een onjuiste mededeling te posten dat de langverwachte Bitcoin (BTC) spot ETF’s waren goedgekeurd. En niet zonder gevolgen: het bracht namelijk veel volatiliteit teweeg op de cryptomarkt.

De SEC sloeg daarna de handen ineen met de FBI om dit incident onder de loep te nemen en de hacker op te sporen. Dit is inmiddels gelukt: een 25-jarige man is in de boeien geslagen.

Neppe Bitcoin ETF-goedkeuring

We gaan even terug in de tijd. In januari wachtte de cryptowereld vol spanning op het definitieve besluit van de SEC over de bitcoin ETF’s, hoewel de kans groot leek dat er na jaren eindelijk groen licht zou worden gegeven.

Op 9 januari maakte de toezichthouder middels een bericht op X bekend dat alle lopende Bitcoin ETF-aanvragen goedgekeurd waren. Niet geheel verrassend maakte de koers van bitcoin direct een grote sprong. 

Al snel werd echter bekend dat een hacker achter het bericht zat, waardoor de koers natuurlijk direct instortte. De impact was groot: meer dan $100 miljoen aan bitcoin-posities werden geliquideerd.

De Federal Bureau of Investigation (FBI) opende direct de jacht op de hacker. Gisteren maakte de instantie in een persbericht bekend dat de dader inmiddels is gerrasteerd.

Het gaat om Eric Council Jr. afkomstig uit Athens, Alabama. Hij zou het X-account van de SEC zijn binnengekomen, om vervolgens de controle aan anderen over te hebben gedragen die het misleidende bericht hebben geplaatst.

Volgens de FBI werd Council betaald in bitcoin voor het organiseren van de overname van het account.

Als hij uiteindelijk schuldig bevonden wordt, kan hij maximaal 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor identiteitsdiefstal en drie jaar voor het zich voordoen als een federale instantie.

“De arrestatie van vandaag laat zien dat we er alles aan doen om slechte actoren verantwoordelijk te houden voor het ondermijnen van de integriteit van de financiële markten,” zei SEC Inspector General Deborah Jeffrey in een verklaring.

Hoe is de hacker te werk gegaan?

Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe het hem is gelukt om toegang te krijgen tot het X-account van de SEC.  Dit is gebeurd via een zogeheten SIM-swap. Council heeft met de persoonlijke informatie van een SEC-werknemer – het is nog onduidelijk hoe hij dit heeft verkregen –  een nep-ID gemaakt om zo het telefoonnummer over te dragen naar een nieuwe SIM-kaart. Zoals je weet kan je met een telefoonnummer middels een verificatiecode een nieuw wachtwoord aanmaken om zo in het account te komen. 

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Hack nieuws

Nieuwe phishinggolf gericht op Ledger-gebruikers: Cryptocurrency-bezittingen in gevaar
Bitvavo Twitter-account gehackt: Valse post over ‘BVAVO-token’
86-jarige ex-advocaat uit Californië veroordeeld voor crypto Ponzi-scheme
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk