Federal Reserve, Fed
Bitcoin

Federal Reserve lanceert in juli FedNow voor onmiddellijke betalingen

De Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, lanceert in juli FedNow. Deze dienst moet het mogelijk maken voor Amerikaanse financiële instellingen om onmiddellijke betalingen in te schieten. Door sommigen wordt FedNow gezien als een alternatief voor central bank digital currency’s en stablecoins.

Geen blockchain-technologie

Het betaalnetwerk van de Federal Reserve kan binnen enkele seconden betalingen verwerken en ondersteunt transacties tussen consumenten, verkopers en banken. FedNow leunt niet op blockchain-technologie.

Deze dienst van de Federal Reserve markeert een grote stap voor de overheid, omdat de centrale bank het controleert. Het RTP-netwerk van Clearing House biedt ook onmiddellijke betalingen aan, maar wordt onderhouden door een consortium van grote banken.

Als we de aankondiging van 15 maart mogen geloven, dan staat de lancering van FedNow dus voor juli 2023 op het programma. Zowel het Amerikaanse ministerie van financiën als een mix van financiële instituten uit de Verenigde Staten kunnen het netwerk vanaf de lancering gebruiken.

Is dit een concurrent voor Bitcoin?

In zekere zin kun je stellen dat FedNow een concurrent voor Bitcoin is en meer bijzonder een concurrent van het Lightning Network. Bitcoin zelf is niet per se ontworpen voor onmiddellijke transacties. Het Lightning Network is dat wel en wordt ook vaak naar voren geschoven als een alternatief voor het trage en dure traditionele systeem.

Een oplossing als FedNow zou het Lightning Network in ieder geval gedeeltelijk overbodig maken. Het enige nadeel van FedNow is natuurlijk dat je daarop alleen kunt handelen met Amerikaanse dollars en niet met Bitcoin.

Verder is het Lightning Network een globaal netwerk en zal FedNow alleen in de Verenigde Staten werken. In die zin zijn er zeker verschillen, maar de twee concurreren op dit vlak wel een beetje met elkaar.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Wanneer gaat de Bitcoin koers weer stijgen?
Bitcoin ETF’s maken rampzalige week compleet met forse uitstroom
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken