FSB
Regulatie

FSB stelt strengere crypto-regulering voor

De Financial Stability Board (FSB) heeft maandag aanbevelingen gepubliceerd om strengere regels te implementeren die de activa van cryptoklanten beschermen en belangenconflicten vermijden. Het document, dat toezichthouders uit verschillende landen zoals de VS, EU, China en het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt, introduceert nieuwe normen om het gedrag van bedrijven zoals FTX en Celsius te voorkomen.

Oproep tot strengere regels voor cryptobescherming en belangenconflicten

De FSB benadrukt dat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar de volatiliteit en kwetsbaarheid van crypto-activa hebben aangetoond. De voorgestelde regels kunnen grote cryptoconglomeraten verplichten om bepaalde activiteiten en functies te scheiden.

FTX, dat in november faillissement heeft aangevraagd, wordt geconfronteerd met beschuldigingen van slecht beheer en misbruik van klantenfondsen. Tegelijkertijd is Alex Mashinsky, medeoprichter en voormalig CEO van Celsius, gearresteerd in New York en pleit hij onschuldig tegen meerdere aanklachten van beleggersmisleiding en manipulatie van tokenprijzen voor persoonlijk gewin.

De FSB verwijst ook naar recente gebeurtenissen zoals de ineenstorting van cryptogerichte banken, de de-pegging van Circle’s USDC stablecoin en de ondergang van de terraUSD stablecoin in mei 2022, die hebben bijgedragen aan een nieuwe cryptowinter. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot de dringende noodzaak van strengere wereldwijde regelgeving.

Diverse benaderingen van crypto-regulering door wereldwijde spelers

De Europese Unie heeft de Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving geïntroduceerd als een op maat gemaakte wet om crypto te reguleren, terwijl de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) betoogt dat bestaande honderd jaar oude regels die oorspronkelijk bedoeld waren voor traditionele financiële instrumenten ook van toepassing kunnen zijn.

In theorie zouden de principes van de Financial Stability Board (FSB) flexibel genoeg moeten zijn om beide benaderingen mogelijk te maken, maar functionarissen benadrukken de behoefte aan consistentie. “Dit wereldwijde raamwerk herschrijft of creëert geen compleet nieuw regelboek voor crypto-activa,” verklaarde FSB-secretaris-generaal John Schindler. Hij benadrukte dat crypto-activiteiten niet zo verschillend zijn van traditionele financiële activiteiten en dat vergelijkbare regels moeten gelden.

Terwijl jurisdicties werken aan de implementatie van deze standaarden, moedigt de FSB alle spelers in de crypto-sector aan om nu al te beginnen met het naleven van deze basisverwachtingen en normen.

Na een raadpleging waarin traditionele financiële instellingen aandrongen op strengere controlemaatregelen voor cryptovaluta, zijn de definitieve aanbevelingen bekendgemaakt. Echter, er heerst verdeeldheid onder grote wereldwijde spelers over dit reguleringsdebat. Terwijl sommige bedrijven zoals Binance en Coinbase waarschuwen dat strengere regels de innovatie kunnen belemmeren, pleiten traditionele financiële bedrijven juist voor meer controle op de cryptomarkt.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten