Bitcoin goud, gold
Bitcoin

Goudprijs breekt record na record: wat betekent dat voor Bitcoin?

De goudprijs blijft nieuwe records vestigen en piekte onlangs boven de $2.750 (€2.551) per ounce. Deze stijging wordt gedreven door toenemende onzekerheden op de wereldmarkten en een afnemend vertrouwen in de Amerikaanse dollar.

Centrale banken blijven goud kopen om hun reserves te diversifiëren, terwijl beleggers goud zien als een veilige haven in tijden van economische en geopolitieke spanningen. Interessant genoeg biedt dit ook kansen voor Bitcoin, dat vaak wordt gezien als het digitale equivalent van goud.

Goud op recordhoogte: Wat drijft de prijs?

In 2024 heeft goud meerdere records gebroken, met een stijging van 26% sinds het begin van het jaar. De goudprijs bereikte vorige week een piek van $2.750 per ounce, het hoogste niveau ooit gemeten. Deze vraag komt zowel van particuliere beleggers als van centrale banken, vooral in landen zoals China en Rusland, die hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar willen verminderen.

Volgens analisten van Bank of America heeft goud de euro ingehaald als de op één na grootste reservevaluta, na de Amerikaanse dollar. Dit weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de stabiliteit van fiatvaluta’s en de zoektocht naar stabielere activa buiten overheidsinvloed.

De rol van centrale banken

Een van de belangrijkste factoren achter de stijgende goudprijs is de aanhoudende vraag van centrale banken. In het eerste kwartaal van 2024 bereikten de goudaankopen door deze instellingen een recordhoogte, aldus BullionVault. Landen zoals China en Rusland spelen hierbij een centrale rol, aangezien zij actief hun goudreserves uitbreiden om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar en het wereldwijde financiële systeem dat door het Westen wordt gedomineerd.

Tijdens de recente BRICS-top in Rusland, waar wereldleiders spraken over een nieuwe multipolaire wereldorde, benadrukte de vraag naar goud deze wens om meer financiële onafhankelijkheid te creëren. Het feit dat de goudprijs blijft stijgen, ondanks hogere rentes in de Verenigde Staten, wijst erop dat investeerders wereldwijd hun vertrouwen verliezen in fiatvaluta’s zoals de dollar.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De stijgende goudprijs kan ook een signaal zijn van toenemende interesse in Bitcoin. Net als goud wordt Bitcoin gezien als een schaars bezit dat bescherming biedt tegen inflatie en de devaluatie van traditionele valuta’s. Nu beleggers hun vertrouwen in de Amerikaanse dollar verliezen, zou Bitcoin kunnen profiteren als digitaal alternatief voor goud.

Phil Streible van Blue Line Futures voorspelt dat de goudprijs tegen het einde van het jaar zou kunnen stijgen tot $2.850 per ounce. Hij wijst op dalende inflatieverwachtingen en een mogelijk soepeler beleid van de Amerikaanse centrale bank als belangrijke drijfveren. Deze ontwikkelingen kunnen ook gunstig zijn voor Bitcoin, dat steeds vaker wordt gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid.

Zilver bereikt hoogste punt in 12 jaar

Niet alleen goud presteert goed; ook zilver heeft indrukwekkende cijfers laten zien. JPMorgan-analisten merkten op dat zilver zijn hoogste prijs in 12 jaar bereikte, waarbij de prijs kortstondig boven de $34 per ounce steeg. De vraag naar zilver wordt gestimuleerd door de industriële toepassingen van het metaal, zoals in elektronica en zonne-energie. Analisten verwachten dat zilver, net als goud, een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige marktdynamiek, vooral als de wereldwijde vraag naar grondstoffen blijft toenemen.

De toekomst van goud en Bitcoin

Met de goudprijs die blijft stijgen en centrale banken die hun reserves blijven diversifiëren, lijkt het duidelijk dat investeerders op zoek zijn naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar. Dit biedt kansen voor zowel goud als Bitcoin. Terwijl goud traditioneel wordt gezien als een veilige haven, biedt Bitcoin als digitaal goud een aantrekkelijk alternatief voor investeerders die bescherming zoeken tegen de risico’s van fiatvaluta’s.

Als deze trend zich voortzet, zou Bitcoin wel eens kunnen profiteren van dezelfde factoren die momenteel de goudprijs omhoogstuwen. Net zoals goud is Bitcoin schaars en kan het niet worden “bijgedrukt”, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor investeerders die op zoek zijn naar zekerheid in een onzekere economische omgeving. Terwijl goud nieuwe records blijft breken, zou Bitcoin wel eens het volgende activum kunnen zijn dat de vruchten plukt van deze wereldwijde verschuiving.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Michael Saylor roept op tot Bitcoin-bewaring door grote banken, Buterin noemt het ‘gestoord’
Bitcoin ETF’s eindigen geweldige reeks met tientallen miljoenen verlies
Gaat de Bitcoin koers hard crashen?
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk