grayscale
Bitcoin

Grayscale aangeklaagd omdat GBTC wordt verhandeld met 43% korting

Hedgefonds Fir Tree Capital klaagt Grayscale aan wegens het Bitcoin Trust-product, dat vanaf dinsdag met korting van 43% wordt verhandeld.

Fir Tree klaagt Grayscale aan

Het hedgefonds Fir Tree Capital Management heeft volgens een Bloomberg-rapport een rechtszaak aangespannen tegen digitale vermogensbeheerder Grayscale Investments. Het gaat hier om “mogelijk wanbeheer en belangenconflicten” bij het Bitcoin-fonds van het bedrijf.

Het nieuws kwam toen de discount van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) op dinsdag naar een laagterecord daalde van meer dan 43% ten opzichte van de onderliggende Bitcoin-waarde. Fir Tree beweerde dat dit gedeeltelijk het gevolg is van de uitgifte door Grayscale van “een immens aantal” tussen 2018 en 2021. Dit deden ze zonder beleggers middelen te bieden om hun posities te verlaten, afgezien van de verkoop van aandelen aan andere beleggers.

GBTC is een financiele tool waarmee beleggers blootstelling kunnen krijgen aan Bitcoin zonder dat ze het actief fysiek hoeven te kopen en aan te houden. De Bitcoin die GBTC ondersteunt, wordt bewaard door crypto-exchange Coinbase.

Historisch gezien werd GBTC tegen een hoge premie verhandeld, maar de situatie veranderde in februari vorig jaar. De aandelen van de trust daalden geleidelijk tot een korting van 37% vorige maand.

Volgens Fir Tree is de aflossingslimiet van Grayscale, die in 2014 werd geïntroduceerd, “zelfopgelegd”. Het hedgefonds beweert ook dat er geen wettelijke reden is om GBTC-investeerders ervan te weerhouden hun posities om te zetten in fiat, zolang de trust voldoet aan de effectenwetgeving.

In zijn aanklacht zei Fir Tree, dat $3 miljard beheert, dat ongeveer 850.000 particuliere beleggers “gedupeerd waren door de aandeelhoudersonvriendelijke acties van Grayscale”.

De aanklacht, die dinsdag bij de Delaware Chancery Court is ingediend, is een “books and records”-actie. Dit betekent dat er documenten nodig zijn die zouden kunnen worden gebruikt om Grayscale ertoe aan te zetten de korting te wissen. Dit kan door de jaarlijkse beheervergoeding van 2% te verlagen en de aflossingen te hervatten.

Grayscale heeft Bitcoin-ETF in het vizier

Fir Tree probeert ook te voorkomen dat Grayscale GBTC omzet in een spot Bitcoin exchange-traded fund (ETF). Dit is iets waar het bedrijf sinds vorig jaar actief naar op zoek was.

“Die strategie zal waarschijnlijk jaren van procesvoering, miljoenen dollars aan juridische kosten, ontelbare uren verloren managementtijd en goodwill bij toezichthouders kosten”. Zo zeiden de advocaten van Fir Tree in de aanklacht. “Al die tijd zal Grayscale vergoedingen blijven innen van de slinkende activa van de trust.”

Grayscale houdt echter vol dat het bedrijf die plannen niet zal opgeven.

“We blijven 100% toegewijd aan het omzetten van GBTC in een ETF. We er sterk van overtuigd zijn dat dit de beste productstructuur op lange termijn is voor GBTC en zijn aandeelhouders”. Zo vertelde een woordvoerder van Grayscale aan Bloomberg.

Alle pogingen om een ​​Bitcoin ETF in de VS te lanceren zijn geblokkeerd door de Securities and Exchange Commission (SEC). Het bureau heeft herhaaldelijk de ontvangen aanvragen geweigerd of uitgesteld, inclusief die van Grayscale.

Grayscale was niet onder de indruk van het standpunt van het bureau over de kwestie en klaagde in juni de SEC aan.

Bovendien huurde Grayscale juridisch adviseurs in, waaronder Donald B. Verrilli, Jr., voormalig advocaat-generaal van de Verenigde Staten, en advocatenkantoor Davis Polk & Wardwell. Hiermee wilde het de lopende campagne van het bedrijf ondersteunen om zijn Bitcoin-fonds om te zetten in een door de SEC goedgekeurde ETF.

Regulatie nieuws

Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
68% kans dat Joe Biden uit de presidentsrace stapt
SEC annuleert cruciale Ripple vergadering: Komt er toch geen schikking?
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers