grayscale
Bitcoin

Grayscale Bitcoin Trust handelt met recordkorting van 36,7 procent

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) handelt met een korting van 36,7 procent. We spreken van een korting, omdat de aandelen van het fonds 36,7 procent onder de marktwaarde van de Bitcoin in het fonds liggen. Met andere woorden, de Bitcoin in het fonds zijn 36,7 procent meer waard dan alle aandelen van het fonds.

Wat is er aan de hand?

Grayscale heeft ruim 600.000 Bitcoin in de GBTC zitten en hoopt dat fonds op korte termijn in een Spot Bitcoin ETF te veranderen. Op dit moment is GBTC officieel een soort bedrijf met een gelimiteerd aantal aandelen. Dit noemen we in vakjargon ook wel een closed-end fonds. Hiermee is het niet mogelijk om zomaar aandelen te creëren of juist de assets uit het fonds te halen om die aan de investeerders te geven.

Op het moment van schrijven is dat een groot probleem voor investeerders in het fonds van Grayscale. De Bitcoin in het fonds zijn op papier een stuk meer waard dan de aandelen, maar de Bitcoin zitten als het ware vast in het fonds. Pas als Grayscale van de Securities and Exchange Commission toestemming krijgt om van het fonds een ETF te maken, is het mogelijk om de Bitcoin eruit te halen.

Juridische strijd

Om dat te bewerkstelligen is Grayscale nu een rechtszaak begonnen tegen de SEC, maar het kan jaren duren voordat daar het gewenste resultaat uitkomt. Volgens Grayscale is de SEC niet eerlijk omgesprongen met de aanvraag om GBTC in een Spot Bitcoin ETF te veranderen. Overigens hebben ze het daarbij niet alleen over hun eigen aanvraag. 

Ook andere partijen die een Spot Bitcoin ETF willen starten, worden volgens Grayscale onterecht afgewezen. Opvallend is dat het inmiddels al 8,5 jaar geleden is dat de eerste aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF werd ingediend. Die eerste aanvraag kwam van de Winklevoss broertjes, die bekend zijn van Gemini en het ‘oprichten’ van Facebook.

Bitcoin nieuws

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Bitcoin koers onderuit door China en Midden-Oosten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen