grayscale
Ethereum

Grayscale’s Ethereum ETF heeft al meer dan $1 miljard verloren

Gisteren hebben de Amerikaanse Ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hun derde handelsdag gehad. Voor de tweede dag op rij was het een teleurstellend resultaat, met een uitstroom van meer dan $100 miljoen.

Alle aandacht gaat momenteel uit naar Grayscale’s recent geconverteerde ETF, dat sinds de lancering al meer dan $1 miljard heeft verloren.

2e dag op rij uitstromen voor Ethereum ETF’s 

Afgelopen dinsdag mochten negen Ethereum ETF’s de Amerikaanse beurzen betreden nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een dag eerder de S-1 registratieformulieren had goedgekeurd. De fondsen waren direct in trek bij hun debuut met een gezamenlijke netto-instroom van $106,6 miljoen.

Een dag later sloeg het sentiment om toen de fondsen $133,3 miljoen weg zagen stromen. Gisteren is deze negatieve trend voortgezet met een netto-uitstroom van $152,4 miljoen, zo laten gegevens van Farside Investors zien.

Grayscale’s ETH-fonds verliest godsvermogen

Op alle drie de handelsdagen heeft de Grayscale Ethereum Trust (ETHE) flinke klappen geïncasseerd. Op de debuutdag verloor de kersverse ETF $484,1 miljoen, gevolgd door $326,9 miljoen op woensdag. Gisteren werd een vergelijkbare uitstroom waargenomen van $346,2 miljoen. Bij elkaar opgeteld is er al $1.157,2 miljard uit het fonds gestroomd.

Het ETHE-fonds is al sinds 2017 in het leven en was voorheen een gesloten trustfonds. De enorme kapitaalvlucht komt niet als een verrassing. Hetzelfde gebeurde namelijk toen Grayscale in januari toestemming kreeg om zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), wat tevens een gesloten trustfonds was, om te zetten tot een spot ETF. 

Direct na de conversie stroomde er iedere dag honderden miljoenen dollars uit het GBTC-fonds. Hoewel de uitstromen enigszins stagneerden na verloop van tijd, duurde het bijna vier maanden voordat voor het eerst een netto-instroom werd gezien. 

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de grote uitstromen bij de fondsen van Grayscale. Allereerst maakt de conversie naar een spot ETF het voor veel investeerders mogelijk om met winst hun aandelen te verkopen. Dit heeft te maken met het feit dat het fonds in het verleden vaak tegen een korting verhandeld werd door een lock-upperiode. Bovendien hanteert Grayscale veruit de duurste kosten voor zijn fondsen, wat investeerders aanmoedigt om naar de concurrentie te gaan.

Mochten de uitstromen bij het ETHE-fonds, net zoals bij het GBTC-fonds het geval was, nog een lange tijd doorzetten dan zou de Ethereum koers het nog weleens zwaar kunnen gaan krijgen. De andere ETF’s kunnen de verkoopdruk echter absorberen, zoals dat bij de bitcoin ETF’s ook is gebeurd. Met de huidige ETHE-uitstromen blijkt dit echter nog een te grote opgave te zijn.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Ethereum nieuws

Ethereum loopt flink achter op Bitcoin sinds Proof-of-Stake overgang
Bitcoin en Ethereum ETF’s verliezen opnieuw tientallen miljoenen dollars
Zwitserlands vierde grootste bank betreedt cryptomarkt met handel in Bitcoin en Ethereum
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?