Bitcoin rood
Bitcoin

Hebben Bitcoin miners de prijs 51 dagen voor de halving laten crashen?

De Bitcoin prijs is na de enorme crash van vorige week donderdag weer begonnen aan zijn herstel. Maar kunnen we verder herstel verwachten? Of is dit slechts een korte opleving op weg naar lagere dieptepunten?


Wie heeft de Bitcoin dump veroorzaakt?

In deze analyse wordt niet alleen gekeken naar de grafieken, maar ook naar de mogelijkheid dat grote Bitcoin miners de oorzaak zijn van de prijsdaling van 50% op 12 maart. Vorige week kwamen er gegevens naar voren die suggereerden dat korte termijn Bitcoin houders maar liefst 281.000 Bitcoin verkocht hadden. Dit leidde vervolgens tot een crash.

In een artikel dat Coinmetrics op 17 maart publiceerde, ondersteunden gegevens het feit dat korte termijn investeerders verantwoordelijk waren. Niet de investeerders die net nieuw waren in de crypto wereld.

281.000 Bitcoins werden verplaatst door investeerders die 30 dagen niet hun BTC tokens hadden verplaatst. In vergelijking van 4.131 Bitcoins die al meer dan een jaar niet waren verplaatst.

Dit maakt het mogelijk dat dezelfde mensen die verantwoordelijk waren voor de prijsstijging van Bitcoin dit jaar, dezelfde mensen zijn die verantwoordelijk waren voor de val ervan.

Bitcoin was sinds juni 2019 bezig met een neerwaarts beweging. Deze trend leek op 4 januari omgedraaid te worden. Op deze datum steeg de Bitcoin prijs eindelijk weer en leek een nieuwe oplopende trend in gang gezet te worden.

Deze nieuwe impuls werd van harte verwelkomd, maar niet in twijfel getrokken. Waarom begon Bitcoin te stijgen? Was het de komende halving, die nu nog maar 51 dagen duurt? Was het hernieuwd institutioneel belang? Wat als het al deze factoren gecombineerd zou zijn, maar met een twist.


De Bitcoin miners

Er worden elke dag 1.800 nieuwe Bitcoins gemined. Tussen de periode van 4 januari en 12 maart zouden er 122.400 Bitcoin gemined zijn. Dit is ongeveer 50% van het aantal BTC’s waar we het hierboven over hadden.


Waarom zouden miners de markt laten crashen?

Er zijn een paar redenen die logisch zouden zijn voor grotere miners om de markt te laten crashen.

  • Om concurrenten te liquideren (veel kleinere miners hedgen zich op platformen zoals Bitmex);
  • Om hun marktaandeel te vergroten voorafgaand aan de halving
  • Of door grote manipulatoren (PlusToken-oplichters, institutionele beleggers) voor de halving uit te schakelen.

Bovenstaande punten zijn mogelijke redenen voor de crash. Vooral als je bedenkt hoeveel hashing power uit China komt, een land dat als eerst getroffen was door het Coronavirus,.

Dit creëert bijna een perfecte storm van omstandigheden om zo’n crash uit te voeren. Bij dit plan willen de miners tegelijkertijd de dominantie op de markt veroveren als de controle over de prijs terugkrijgen. Als miners geen controle hebben over de prijs, heeft de halving immers geen impact.


Wat kunnen we verwachten?

Wanneer je uitzoomt op de Bitcoin grafiek , is het bijna gelijk duidelijk waar miners de verkoop hadden kunnen stoppen. De uitbraak naar boven, aan het begin van het jaar, ziet er gewoon uit als een hobbel op de weg. Sindsdien zien we dezelfde dalende weg waarin we ons bevonden in de hele tweede helft van 2019.

We zullen nooit echt weten of het bovenstaande scenario waar is. Op dit moment blijft de prijs boven het midden van de channel, wat ongeveer rond de $5.800 ligt. Mocht Bitcoin deze prijs niet vast weten te houden, dan wordt er volgende week een prijs van rond de $4.200 verwacht.

Mocht de prijs boven de $5.800 blijven, dan is $7.200 het belangrijkste doel voor Bitcoin om voorbij te streven. Het is belangrijk om deze dalende channel voor eens en voor altijd achter zich te laten.


Vermindering van mining difficulty

Sinds begin 2020 hebben we de mining moeilijkheidslevel flink zien stijgen. Mede hierdoor hebben we de BTC prijs zien stijgen, en als zodanig leek het een geldige indicator.

Echter, volgende week gaan we waarschijnlijk de eerste echte correctie naar beneden zien. Helaas zal dit een negatieve correctie van ongeveer -10.54% zijn. Dit zou een negatieve impact kunnen hebben op de Bitcoin prijs.

Toch ziet het er niet heel slecht uit op de lange termijn voor Bitcoin. De onderstaande grafiek van Blockchaincenter.net kan je helpen visualiseren wat er de komende weken en maanden kan gebeuren.

Ook een ander model, de stock-to-flow, geeft een hele belangrijke boodschap mee. Die boodschap is: “Blijf Bitcoin kopen op deze lage niveaus.”

Hoewel deze grafiek niet bedoeld is als financieel advies, en net zoals het S2F-model mogelijk naderhand pas is bepaald, laat het wel een belangrijke lange termijn trend zien.

Er zijn veel meer koopmogelijkheden dan er verkoopkansen zijn, dus als de prijs van Bitcoin volgende week blijft dalen, probeer het dan te zien als een kans om meer te kopen.


Bullish scenario

De CME gap bestaat nog steeds op een prijs van $9.165. Op dit moment voelt het bijna onmogelijk, maar 90% van de CME-gaps worden nog steeds gevuld. Dit betekent dat het absoluut mogelijk is dat BTC de gap gaat vullen.

Als Bitcoin een prijs van $5.800 kan vasthouden, zullen alle ogen gericht zijn op een prijs van $7.200.

Vanaf hier wordt er verwacht dat het volgende doel gelegd moet worden rond een prijs van $8000. Pas daarna kan BTC een gooi gaan doen naar de psychologische $10.000 grens.

 

Bearish scenario

Het is op dit moment niet wijs om alle wereldwijde onrust volledig te negeren. Dus als de prijs van $5.800 niet wordt vastgehouden, is het zeer waarschijnlijk dat de koers naar de $4.200 zal zakken.

Onder de $4.200 vallen zou een doom scenario betekenen. Als dit echt zou gebeuren, zou $2.760 het laatste ondersteuningsniveau zijn waar naar gekeken kan worden. Als BTC daar dan geen ondersteuning vindt kan de prijs zelfs tot $1.000 dalen.

Bitcoin nieuws

Raoul Pal: de crypto-bullmarkt is nog niet voorbij
Crypto-markt herstelt: Bitcoin en altcoins in het groen
Hogere rentes en sterke dollar duwen Bitcoin omlaag
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom Bitcoin, Ethereum, XRP en andere altcoins zojuist zijn gecrasht
Analist: Bitcoin koers gaat compleet instorten de komende twee weken
Expert legt uit waarom je meer dan 2.601 XRP moet bezitten
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk