Amerika, Capitool
Regulatie

Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton

In een fel debat dinsdagavond stonden de Amerikaanse senator Elizabeth Warren en haar crypto-vriendelijke tegenstander John Deaton lijnrecht tegenover elkaar. Het debat, georganiseerd door WBZ TV en The Boston Globe, had cryptocurrency als een van de centrale onderwerpen.

Warren versus Deaton

Elizabeth Warren, die opgaat voor een vierde termijn in de Senaat, staat bekend om haar kritische houding ten opzichte van de cryptomarkt. Ze richt zich vooral op het invoeren van strengere regels, zoals haar recent voorgestelde anti-witwaswet. Deze wet zou onder andere “know-your-customer” (KYC) vereisten uitbreiden naar miners en wallet-providers.

John Deaton, een uitgesproken voorstander van de cryptosector, heeft bekendheid verworven door zijn juridische strijd tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in de XRP-zaak. Deaton heeft zich kandidaat gesteld om Warren’s zetel in de Senaat over te nemen tijdens de verkiezingen in februari. Hij wordt gesteund door prominente figuren uit de cryptowereld, waaronder de oprichters van Ripple en Gemini.

Tijdens het debat stond het onderwerp crypto centraal. Warren betoogde dat Deaton, als hij zou winnen, verplichtingen zou hebben aan de cryptobedrijven die zijn campagne steunen:

“Als John Deaton naar Washington gaat, zullen zijn cryptovrienden hun investering terug willen zien,” aldus Warren, die waarschuwde dat Deaton vooral de belangen van de industrie zou behartigen in plaats van die van de gewone Amerikaan.

De spanning loopt op

Deaton verdedigde zich fel en benadrukte dat hij juist corruptie binnen de cryptomarkt aan het licht heeft gebracht, iets wat Warren volgens hem had moeten doen. Hij stelde dat haar beleid schadelijk zou zijn voor de armen en de werkende klasse:

“Haar wetsvoorstel verbiedt Bitcoin zelfbewaring in Amerika, terwijl het banken toestaat om Bitcoin te bewaren — dit is opnieuw een voorbeeld van hoe de beleidsmaatregelen van senator Warren de armen en de werkende klasse niet helpen.”

Warren bleef echter bij haar standpunt dat crypto aan dezelfde regels moet voldoen als traditionele financiële instellingen:

“Ik wil er gewoon voor zorgen dat crypto dezelfde regels volgt als elke bank, elke beursmakelaar en elke kredietunie, inclusief consumentbeschermingswetten en wetten die voorkomen dat het wordt gebruikt door terroristen, drugsdealers en mensenhandelaars in Iran,” benadrukte Warren.

Een spannende verkiezing in februari

Het debat maakte duidelijk dat de verschillen tussen Warren en Deaton verder gaan dan politieke ideologie. Waar Warren pleit voor strenge regulering van de cryptomarkt, ziet Deaton juist ruimte voor innovatie en vrijheid in deze snelgroeiende sector. De verkiezing in februari belooft spannend te worden. Wie had een paar jaar geleden kunnen voorspellen dat een uitgesproken crypto-voorstander een serieuze kans zou maken op een zetel in de Amerikaanse Senaat?

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Nieuwe deadline onthuld voor SEC’s beroep tegen Ripple: Wat je moet weten
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Zuid-Korea versterkt toezicht op cryptomarkt en overweegt lancering van crypto-ETF’s
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Bitcoin koers stijgt boven $64.000: $100 miljoen aan shortposities geliquideerd in mogelijk begin van Uptober
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk