Hong kong
Bitcoin

Heropening Chinese economie is goed voor Bitcoin

Het is je vast niet ontgaan dat het afgelopen jaar met name in het teken stond van de torenhoge inflatie die overal ter wereld opdook. Als gevolg daarvan moesten centrale banken de rente verhogen, maar dat ging ten koste van de koersen van risico-assets als Bitcoin. Inmiddels is de heropening van de Chinese economie begonnen en volgens veel economen kan dat weleens de oplossing zijn voor de inflatie.

Afkoelen van de inflatie

De grote vraag is natuurlijk hoe die economen dat voor zich zien. Over het algemeen betekent het heropenen van een economie immers dat de vraag naar producten toeneemt en dat geeft een opwaartse druk op de prijzen. Wat dat betreft zou je zeggen dat de heropening van China na de COVID-19 lockdowns ervoor zorgt dat de inflatie verder oploopt.

Robin Xing, een expert op het gebied van de Chinese economie bij Morgan Stanley, legt uit dat de heropening van China de wereldwijde inflatie omlaag kan drukken. Dit zorgt volgens Xing namelijk voor de normalisatie van de wereldwijde productieketens (supply chains).

Het afgelopen jaar zagen veel Westerse economieën de hoogste inflatie in 40 jaar tijd door de hoge energie- en voedselprijzen. Die prijzen schoten omhoog tegen een context van geopolitieke spanningen, een pandemie en fiscale- en monetaire stimulansen van veel landen.

Opvallend is dat de Chinese overheid er al die tijd in slaagde om de inflatie op 2 procent te houden in 2022, terwijl het land een doelstelling van 3 procent heeft. Voor het komende jaar verwacht Xing ook dat de inflatie geen probleem wordt voor China.

Geen inflatiedruk

Vanwege de heropening van China zijn er wat zorgen over de mogelijke terugkeer van de inflatie. Als je het aan Xing vraagt, dan zijn die zorgen echter onterecht. Het klopt dat de heropening van China betekent dat er meer vraag naar grondstoffen komt, maar aan de andere kant valt die vraag in de Westerse landen op dit moment juist weg.

Wat dat betreft verwacht Xing niet dat we meer grondstoffen gaan verbruiken en dat de consumptie niet boven een bepaalde grens uitkomt. “Dat betekent dat de heropening van China de inflatie van grondstoffen geen boost geeft, met name omdat de Verenigde Staten en Europa dit jaar lijden onder een zwakke vraag”, aldus Xing.

Als Xing gelijk krijgt en de heropening van China ervoor zorgt dat de inflatie wereldwijd daalt, omdat daarmee de fabriek van de wereld weer open is, dan kan dat weleens een positief effect op Bitcoin hebben. Uiteindelijk zorgt de hoge inflatie er nu voor dat centrale banken de rente verhogen. Zodra dat wegvalt kan het feest wellicht weer beginnen.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen