NigeriaKrypto
Blockchain

Het Nigeriaanse cryptoverbod belemmerde de adoptie van eNaira, ondanks de hoge mondiale ranking

In een recent interview heeft Chinedu Albert, een Nigeriaanse technologie- en innovatiejurist, beweerd dat het verbod van de Centrale Bank van Nigeria (CBN) uit 2021 op crypto-exchanges door gereguleerde financiële instellingen de adoptie van de eNaira, de centrale bank digitale valuta (CBDC), aanzienlijk heeft belemmerd.

CBDC worstelt nog met adoptieproblemen

Albert beschreef de eNaira als een verheven idee dat de reactie van de Nigeriaanse regering is op haar “onverstandige” verbod op cryptocurrency en andere digitale activa. Hij wees erop dat de CBDC nog steeds worstelt met adoptieproblemen, voornamelijk vanwege het ontbreken van een afschermingselement, wat een essentiële kwaliteit is van cryptocurrencies.

Nigeria werd in 2021 hoog geplaatst in de Global Crypto Adoption Index van Chainalysis, wat wijst op een sterke vraag naar munten die onafhankelijk zijn van overheidsbeleid en inflatie – kenmerken die door sommige cryptocurrencies worden geboden. Een rapport uit 2022 van crypto-exchange KuCoin benadrukte dat veel Nigerianen cryptocurrencies zijn gaan gebruiken als alternatief voor het opslaan en overdragen van activa.

Aanzienlijke waardedaling van de Naira

De waarde van de Nigeriaanse fiatvaluta, de Naira, daalde in het derde kwartaal van 2023 met 23%. Dit waardeverlies is een belangrijke drijfveer voor lokale investeerders om deflatoire activa zoals Bitcoin in de gaten te houden.

Albert benadrukte dat het vertrouwen in de naira en de centrale autoriteit die deze controleert laag is. Hij gelooft dat de adoptie van de eNaira alleen zal toenemen als de regering het vertrouwen van de Nigerianen weet te winnen.

Gelanceerd in 2021

De eNaira werd op 25 oktober 2021 gelanceerd als de eerste CBDC van Afrika, beschikbaar voor transacties door iedereen. Een rapport van het Internationale Monetaire Fonds uit mei 2023 toonde echter aan dat er wekelijks slechts ongeveer 14.000 eNaira-transacties plaatsvonden, wat slechts 1,5% van de totale portefeuilles vertegenwoordigt.

Ondanks dat het verbod op digitale activa voor Nigeriaanse banken en financiële instellingen eind 2023 werd opgeheven, kampt de CBN en haar eNaira nog steeds met een vertrouwensprobleem. De maatregelen van de CBN, zoals het verbod op cryptovaluta, het sluiten van aan cryptovaluta gekoppelde bankrekeningen, valutamanipulaties, en recentelijk een herontwerp van de naira, hebben bij veel Nigerianen voor een negatieve indruk van de centrale bank en haar beleid gezorgd.

Blockchain nieuws

Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC