Federal Reserve, Fed
Regulatie

Hoe de Federal Reserve de rente kan verlagen, zonder de rente te verlagen

De Federal Reserve is op dit moment misschien wel het belangrijkste onderwerp voor Bitcoiners. Wanneer gaat die dekselse Amerikaanse centrale bank nu eindelijk de rentes verlagen? Aaron Back van de Wall Street Journal denkt dat het mogelijk is om lagere rentes te fabriceren, zonder daadwerkelijk de rente te verlagen.

Slimme trucjes voor de Federal Reserve

Kan de Federal Reserve de komende maanden een slim trucje uithalen, waarmee ze effectief gezien de rente verlagen? En wat levert dat in theorie op voor de Bitcoin koers?

In principe is het redelijk eenvoudig. De Federal Reserve geeft met zijn rentebeleid richtlijnen voor de Fed Funds Rate – de rente die banken gebruiken om overnight aan elkaar te lenen.

Door echter uitspraken te doen over het toekomstige rentepad, kunnen zij ook andere marktrentes beïnvloeden en daarmee in feite de markt sturen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld erkennen dat de inflatie onderweg is naar de gewenste 2,0% en daarmee de verwachting scheppen dat de rentes gaan dalen.

Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat rentes op andere punten in de markt dalen.

Deze week zagen we bijvoorbeeld de marktrente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties dalen als gevolg van de positieve inflatiedata.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is belangrijk, omdat de hypotheekrentes bijvoorbeeld ook afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de marktrentes op staatsobligaties. In feite kan de Federal Reserve op die manier ook “de rente verlagen” door positieve uitspraken te doen over het rentepad dat ze verwachten te bewandelen.

Nu zijn de verwachtingen behoorlijk pessimistisch. Na de rentevergadering van afgelopen woensdag is de verwachting dat de Fed in 2024 nog maar één renteverlaging doorvoert.

Zodoende kunnen ze de markt “sturen” door uitspraken te doen die een andere richting op wijzen. Kiezen ze daarvoor, dan kan Bitcoin daar behoorlijk van profiteren de komende maanden.

Op dit moment wordt de Bitcoin koers namelijk behoorlijk onderdrukt door de negatieve verwachtingen die heersen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Nigeriaanse belanghebbenden dringen aan op classificatie van cryptocurrencies als grondstoffen
Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen