Ripple Nieuws

Newsbit 27-04-2023 15:12 leestijd 2 - 4 min

Hoorzitting Ripple vs. Zakinov: Zo verliep het

Gisteren, op woensdag 26 april, vond de hoorzitting over de classificatie plaats in de rechtszaak Zakinov versus Ripple Labs betreffende de verkoop van XRP als een niet-geregistreerd effect. Zoals Newsbit eerder meldde, is deze hoorzitting aangespannen door een aantal XRP-investeerders die Ripple aanklagen.

Dit is hoe de hoorzetting verliep

De hoorzitting werd via Zoom gehouden en er was ruimte voor 500 toeschouwers om mee te luisteren en te kijken. XRP-gemeenschapsadvocaat John E. Deaton, die al een ondersteunende rol (amicus) heeft in de Ripple SEC-zaak, vroeg ook om deze rol in de Zakinov-rechtszaak. In tegenstelling tot de SEC-zaak stond de toegewezen rechter echter niet toe dat ondersteunende advocaten (amicus-advocaten) deelnamen aan de pleidooien. Daarom gaf Deaton het volgende commentaar over het verloop van de hoorzitting:

Ik heb me nog nooit zo gefrustreerd gevoeld in mijn juridische loopbaan als tijdens het volgen van deze Zoom-hoorzitting. Vooral omdat ik niet in staat ben om te reageren op de vragen en kwesties die door de rechter naar voren worden gebracht. Het probleem is dat niemand de technologie echt begrijpt.

– John E. Deaton

De argumenten van Ripple en de aanklagers

Opvallend genoeg gaf de rechter tijdens de zitting ook aan dat ze weinig snapt van cryptocurrencies en daarom voorafgaand aan deze zitting een seminar over crypto had gevolgd, maar dat ze daar net zo verward uitkwam als voor het seminar. De hoorzitting kan dan ook als erg frustrerend en onduidelijk worden beschouwd.

Een voorbeeld van de frustrerende dag was de overweging van de rechter om de meer dan 75.000 XRP-eigenaren die Ripple steunen in hun rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) uit te sluiten van de collectieve rechtszaak.

Volgens velen zou de collectieve rechtszaak namelijk alle XRP-eigenaren wereldwijd moeten omvatten – zelfs in landen waar XRP al is geclassificeerd als iets anders dan een effect (zoals in het Verenigd Koninkrijk).

Nick Spear, de advocaat van eiser Zakinov, is het daar echter niet mee eens. Hij beweerde dat de 75.000 XRP-eigenaren die Ripple steunen “nep” zijn en daarom niet relevant. Vervolgens legde Spear uit hoe schadevergoedingen berekend kunnen worden.

Aan de andere kant presenteerde Ripple-advocaat Andrew Michaelson bewijs van de 75.000 XRP-eigenaren die Ripple daadwerkelijk steunen in de SEC-zaak. Daarnaast vroeg de rechter of de reden waarom mensen crypto kopen relevant is en informeerde ze over de Howey-test als objectieve toets. Ze probeerde te bevatten dat cryptocurrencies een praktische toepassing hebben.

De advocaat van Ripple besprak verschillende toepassingen, waaronder grensoverschrijdende betalingen, en was het met de rechter eens dat de praktische toepassing belangrijk is. Daarnaast benadrukte de advocaat van Ripple dat de eisers een aankoop deden op de secundaire markt, waardoor er geen schriftelijke overeenkomst was tussen de eiser en de verweerder.

Ripple’s advocaat probeerde ook uit te leggen hoe de ervaring van de klager met daghandel aantoonde dat hij niet afhankelijk was van Ripple’s inspanningen door intraday te kopen en verhandelen. De advocaat van Zakinov, daarentegen, beweerde dat marketingmateriaal relevant was, dat een contract niet nodig was vanwege het “plan”.

Conclusie

De bevindingen uit de hoorzitting zijn dus beperkt. De rechter bekijkt nu de feiten of Zakinov de aanklacht mag leiden. De uitkomst is dus nog onzeker. De volgende datum is 8 mei 2023, wanneer de ‘deskundige-onthullingen’ van eiser Zakinov moeten worden ingediend.

Ripple nieuws

Ripple CEO: Dit is waarom de SEC Coinbase en Binance aanklaagt
Kan Ripple (XRP) dit jaar $10 bereiken?
Ripple vs SEC: Deaton voorspelt Overwinning voor Ripple en mogelijke beursgang
Meer nieuws

Meest gelezen

Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen