Robot Deepfakes
Regulatie

Huawei-onderzoekers: ‘Fysiek lichaam is volgende stap voor kunstmatige intelligentie’

Onderzoekers van het techbedrijf Huawei stellen dat fysieke lichamen de volgende stap zijn voor kunstmatige intelligentie. Zodra we het voor elkaar krijgen om fysieke lichamen en AI samen te voegen, kunnen er interessante dingen ontstaan, die de samenleving voorgoed kunnen veranderen.

Een sprong voorwaarts

Een onderzoeksteam van Huawei’s Noah’s Ark Lab in Parijs heeft onlangs een voorpublicatie van onderzoek vrijgegeven waarin zij een potentieel raamwerk schetsen voor “belichaamde kunstmatige intelligentie” (E-AI), dat zij beschouwen als de “volgende cruciale stap in de richting van kunstmatige algemene intelligentie (AGI)”.

AGI, ook wel bekend als “AI op menselijk niveau” of “sterke AI”, verwijst gewoonlijk naar een kunstmatig intelligentiesysteem dat in staat is tot het uitvoeren van elke taak mits de benodigde middelen voorhanden zijn. Hoewel er geen duidelijke wetenschappelijke consensus bestaat over de exacte kenmerken waaraan een AI-systeem moet voldoen om als algemene intelligentie te worden beschouwd, zijn er bedrijven zoals OpenAI opgericht met als voornaamste doel het nastreven van deze technologie.

Het belang van interactie met de ‘echte’ wereld

Na de opkomst van de generatieve voorgetrainde transformatortechnologie (GPT) tegen het einde van de jaren 2010, hebben veel experts die zich bezighouden met de ontwikkeling van Artificial General Intelligence (AGI) het adagium omarmd dat “schaal alles is wat je nodig hebt”. Dit betekent dat ze geloven dat transformatoren, op een schaal die verder gaat dan wat momenteel mogelijk is, uiteindelijk zullen leiden tot een AGI-model.

Echter, het artikel van het Huawei-team werpt in feite tegen dat grote taalmodellen, zoals OpenAI’s ChatGPT en Google’s Gemini, niet in staat zijn om de echte wereld te begrijpen omdat ze er niet in leven.

Het artikel stelt het volgende:

“Het is een wijdverspreide overtuiging dat simpelweg het opschalen van dergelijke modellen, in termen van datavolume en rekenkracht, zou kunnen leiden tot AGI. Wij betwisten deze opvatting. Wij stellen voor dat echt begrip… alleen mogelijk is met behulp van E-AI-agenten die in de wereld leven en ervan leren door ermee te interageren.”

Belichaming van AI-agenten

Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk om AI-agenten te laten interageren met de echte wereld door ze onder te brengen in een vorm van belichaming die perceptie, actie, geheugen en leren mogelijk maakt.

Perceptie impliceert dat het AI-systeem in staat moet zijn om ruwe gegevens uit de echte wereld te verkrijgen in real-time, en deze gegevens te verwerken en coderen in een latente leerruimte. Het vermogen om aandacht te schenken aan relevante aspecten van de echte wereld, vergelijkbaar met het gebruik van eigen “ogen” en “oren”, is cruciaal voor AI om de wereld voldoende te begrijpen om als algemene intelligentie te kunnen handelen.

Naast perceptie moeten de agenten ook in staat zijn om acties te ondernemen en de resultaten daarvan te observeren. Huidige AI-modellen zijn vaak “voorgetraind”, vergelijkbaar met een student die zowel een toets als de antwoorden daarop krijgt. Door AI-agenten in staat te stellen zelfstandig actie te ondernemen en de resultaten als nieuwe herinneringen waar te nemen, gelooft het team dat ze kunnen leren over de wereld op een manier vergelijkbaar met levende wezens, door ervaring op te doen en daaruit te leren.

De onderzoekers presenteren een theoretisch raamwerk waarmee een LLM of fundamenteel AI-model uiteindelijk deze doelen zou kunnen bereiken door belichaming.

Echter, ze benadrukken dat er aanzienlijke uitdagingen zijn. Een van de grootste obstakels is dat de krachtigste LLM’s momenteel draaien op massieve cloudnetwerken, wat het realiseren van belichaming met de huidige technologie tot een complexe onderneming maakt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Bank of England en FCA lanceren innovatieve sandbox voor digitale effecten
Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Taiwan geeft professionele investeerders groen licht voor beleggen in virtuele activa ETF’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell