IMF, internationaal monetair fonds
Bitcoin

IMF waarschuwt voor recessie in 2023

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte op dinsdag 11 april bekend dat het bang is voor een lastig vervolg van het jaar 2023 voor de wereldeconomie. De hogere rentes van centrale banken laten hun impact op de economie voelen en nieuwe problemen binnen het financiële systeem – denk aan de bankencrisis – kunnen de wereldeconomie volgens het IMF richting een recessie duwen.

Nieuwe laag van onzekerheid

In zijn laatste World Economic Outlook rapport schrijft het IMF dat een grote crisis binnen het wereldwijde bankensysteem is voorkomen door adequaat optreden van de autoriteiten. Ondanks dat zijn er twee grote Amerikaanse banken omgevallen en moest Credit Suisse overgenomen worden om erger te voorkomen.

Dat zorgt volgens het IMF voor een nieuwe laag onzekerheid voor de wereldeconomie die bovenop de nog altijd hoge inflatie terechtkomt. Ook benoemt het kort de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die nog altijd impact op de wereldeconomie heeft, met name door de geopolitieke spanningen die daardoor ontstaan zijn.

Verder hebben we nu nog de beslissing van de OPEC+ landen om de olieproductie voor het verdere verloop van 2023 flink terug te schroeven. In het kader van de nog altijd hoge inflatie is dat geen welkome ontwikkeling voor de Westerse wereld.

“Met de recente toename van de volatiliteit op de financiële markten is de mist die om de wereldeconomie hangt alleen maar dikker geworden. De onzekerheid is hoog en de risicobalans ziet er op dit moment niet goed uit”, zo schrijft het IMF in zijn stuk.

Toch nog groei

Ondanks de lastige situatie voorspelt het IMF voor 2023 een groei van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP) van 2,8 procent. Dat zou een behoorlijke terugval betekenen ten opzichte van de groei van 3,4 procent in 2022, maar met die getallen is er nog geen sprake van een drama.

Toch heeft het de voorspelling voor 2023 met 0,1 procent laten dalen als gevolg van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Met name de hoge inflatie en de hogere rentes die centrale banken daardoor moeten hanteren lijken hier belangrijke redenen voor.

De hoofdeconoom van het IMF, Pierre-Olivier Gourinchas, is ondanks de zorgen over de wereldeconomie nog altijd een voorstander van de hogere rentes om de inflatie onder controle te krijgen. “Ons advies is om het montair beleid te focussen op het terugbrengen van de inflatie”, aldus Gourinchas.

Voor Bitcoin kan dat weleens betekenen dat met name de tweede helft van 2023 een lastige test zal blijken. Dat wordt het moment – als er een recessie uitbreekt – waarop de markt moet beslissen of ze Bitcoin in hetzelfde mandje als risico-aandelen stoppen of dat ze de digitale munt juist zien als een veilige haven in tijden van economische rampspoed.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Ripple op weg naar grote doorbraak met mogelijke integratie van Mastercard