Bitcoin

Interesse in Bitcoin blijft stijgen na de halvering

Grote instellingen blijven interesse tonen in Bitcoin en andere digitale valuta nu de derde Bitcoin halving heeft plaatsgevonden, zo blijkt uit gegevens.


Gevolgen van de derde halvering

Onlangs heeft de derde Bitcoin halving plaatsgevonden. Dit is een belangrijke gebeurtenis in het netwerk die maar eens in de vier jaar plaatsvindt. In de afgelopen jaren heeft Bitcoin zichzelf steeds prominenter naar voren geduwd als een waardig rivaal van traditionele aandelen en goud. De Bitcoin is een nieuwe store of value voor het digitale tijdperk.

Enkele dagen voor de halvering vond er een prijsdaling plaats naar $8.100. Echter, sindsdien hebben we de koers weer zien herstellen tot het huidige niveau van $9600.

De schaarste die de halving met zich mee brengt maat de digitale valuta een aantrekkelijke investering voor de personen die zich willen beschermen tegen de inflatie die gepaard gaat met fiat valuta’s en politieke instabiliteit. Steeds meer grote instellingen lijken langzaam over te stappen naar BTC. Dit zien we aan de groeiende volumes op de gereguleerde derivatenmarkt.

Het volume van de Chicago Mercantile Exchange (CME) voor Bitcoin-opties bereikte op 11 mei een recordhoogte van meer dan $15 miljoen. Sindsdien is het gegroeid tot $40 miljoen op 13 mei. Zo bleek uit gegevens van Skew. De Bitcoin futuresmarkt boekte ook hoge volumes. Het bereikte op 11 mei een hoogste punt in drie maanden en registreerde voor iets meer dan $900 miljoen aan contracten.


Institutioneel belang voorafgaand aan de halvering

Volgens gegevens van CryptoCompare hebben CME Bitcoin-derivatenproducten nam de interesse in Bitcoin in maart van dit jaar iets af, door de dalende koers. Echter, sinds de halving zien we een enorme groei in interesse vanuit de institutionele kant. En deze groeiende interesse is niet de enige factor die aantoont dat de institutionele interesse in Bitcoins groeit.

Op 8 mei, slechts een paar dagen voor de halvering, kondigde ‘3iQ Corp’ aan een fonds van $48 miljoen aan die geïnvesteerd zal worden in Bitcoins. Dit fonds is onlangs begonnen met handelen.

Een ander gegeven die wijst op een toenemende institutionele interesse is het recente Q1-rapport van Grayscale. ‘S Werelds grootste vermogensbeheerder voor digitale valuta boekte recordbrekende cijfers in termen van kapitaalinstroom in zijn BTC-product. Dat is belangrijk want Grayscale heeft momenteel 1,7% van alle Bitcoins in omloop en dat is heel veel. De crypto fondsen van Grayscale brachten in het eerste kwartaal meer dan $500 miljoen op. Hiervan was het merendeel afkomstig van institutionele spelers. Rayhaneh Sharif-Askary, hoofd van Investor Relations van Grayscale, vertelde onlangs:

“Onze recente gesprekken met investeerders versterken het idee dat investeerders nu meer dan ooit op zoek gaan naar manieren om veerkrachtige portefeuilles op te bouwen.”

In april bevestigde de crypto valuta services-divisie van Fidelity Investments ook al dat er een toenemende interesse in digitale activa is geweest. Terwijl Bitcoin zichzelf blijft vestigen als een store of value aandeel, lijkt het verhaal van “digitale goud” steeds meer aan te slaan. Ook is er een verhoogde belangstelling van pensioenfondsen in BTC.


Institutionele beleggers gerustgesteld

Deze ‘digitale goud’-classificatie wordt steeds belangrijker voor Bitcoin. Dit omdat het zijn identiteit tussen alle andere activa blijft behouden. Wat ooit werd gezien als een rebelse poging om fiat-valuta’s en centrale banken omver te werpen, wordt mogelijk een nuchtere beleggingscategorie.

Vorige week toonde de miljardair en hedgefonds manager Paul Tudor Jones zijn waardering voor Bitcoin. Hierin verklaarde hij dat BTC hem herinnert aan goud in de jaren zeventig en dat het digitale activum misschien wel de beste afdekking is tegen de toenemende inflatie veroorzaakt die veroorzaakt is door het coronavirus pandemie. De bekende investeerder vertelt dat ongeveer 1% –2% van zijn vermogen in Bitcoin wordt gehouden.

Waardering van gerespecteerde figuren zoals Paul Tudor Jones kunnen ook een grote impact hebben op hoe snel andere instellingen aan boord springen en investeren in Bitcoin. Matt D’’ouza, de CEO van Blockware Mining en hedgefondsmanager, vertelde hierover het volgende:

‘Paul Tudor Jones is de eerste dominosteen die valt. De meeste traditionele financiële en fondsbeheerders zijn volgers. Ze volgen Paul Tudor Jones. De meeste managers willen niet de eerste zijn, maar nu moeten ze sterk nadenken over Bitcoin om ervoor te zorgen dat ze concurrerend zijn. “

BitMEX CEO, Arthur Hayes, heeft ook het belang opgemerkt van de goedkeuring van een figuur als Paul Tudor Jones. Waarin hij stelt dat hij verwacht dat veel grote fondsen zijn voorbeeld gaan volgen. Karen Finerman, mede-oprichter en CEO van Metropolitan Capital Advisors, gelooft eveneens dat dit een positieve ontwikkeling is:

“Niemand wil er voor uitkomen dat hij eigenaar is van Bitcoin als het volledig uit elkaar valt. Maar als je kunt zeggen dat Jones het ook bezit, dan geeft dat misschien een beetje dekking. ‘

Meer dan alleen een hype?

Hoewel het langzaam duidelijk wordt dat de institutionele vraag naar Bitcoin begint te groeien, lijkt het nog steeds lastig voor deze bedrijven om in zo’n nieuw product te investeren. Met nieuwe, gereguleerde opties zoals het eerder genoemde Bitcoin-fonds, wordt aan deze interesse voldaan. Hierdoor kunnen institutionele beleggers langzaam de Bitcoin markt betreden.

Langzaam beginnen grote fondsen in te stappen. Het Medallion Fund van Renaissance Technologies is een hedgefonds met een beheerd vermogen van $ 10 miljard. onlangs kreeg het goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission om CME-gereguleerde Bitcoin-futures-producten en -diensten aan zijn klanten aan te bieden.

De nieuw aantrekkelijkheid van Bitcoin in de ogen van institutionele beleggers gaat veel verder dan de hype die particuliere beleggers motiveert. Een recent onderzoek van Bitwise toont aan dat het zeer winstgevend kan zijn om een klein percentage van de deelnemingen in Bitcoin in een institutionele portefeuille te hebben.


Steun voor institutionele groei

Het voorspellen van de volgende stap van Bitcoin is bijna onmogelijk. Echter lijkt de weg duidelijk, aangezien instellingen langzaam beginnen in te stappen en de markt veranderen. Hoewel institutionele interesse al een tijdje aanwezig is, begint het nu werkelijkheid te worden. Het kan zelfs versneld worden door de goedkeuring van Paul Tudor Jones.

Nu instellingen naar Bitcoin blijven kijken, kan 2020 eindelijk het jaar zijn waarin we een Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) op de markt zien verschijnen. Dit is een factor die de perceptie en interesse van instellingen in Bitcoin zeker gaat beïnvloeden.

 

Bitcoin nieuws

Crypto analist: Bitcoin staat op het punt een parabolische stijging te maken
Bitcoin bereikt $67.000: Grote crypto-investeerders kopen massaal BTC
Bitcoin boekt voor het eerst sinds 2019 betere resultaten dan Tesla
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’