Vishnu Pantankar
Bitcoin, Exchange

Interview Kraken CTO over de toekomst van Bitcoin, crypto en AI

Onlangs hebben we het genoegen gehad om de Chief Technology Officer (CTO) van Kraken, Vishnu Patankar, te interviewen tijdens Bitcoin Amsterdam 2024.

Het eerste deel van ons gesprek ging over de energietransitie binnen de crypto-industrie – hierover kun je in dit artikel meer lezen – maar daarnaast bespraken we ook thema’s zoals artificial intelligence (AI), quantum computing en de toekomst van Bitcoin (BTC) en crypto exchanges. Genoeg reden voor nog een artikel dus.

Decentralisatie van AI-modellen

We vroegen Patankar over zijn mening hoe opkomende technologieën zoals AI of quantum computing de crypto-industrie en -exchanges zullen beïnvloeden. 

Volgens Patankar is de decentralisatie van AI-modellen erg belangrijk. ‘’Momenteel heeft Nvidia veel controle over de technologie, wat in strijd is met het idee van toestemmingloosheid,’’ vertelde hij.

Nvidia is sinds vorig jaar onmisbaar voor AI toen het voor het eerst grafische chips (GPU’s)verkocht aan datacenters. Ooit was Nvidia vooral geliefd onder gamers, maar nu profiteert het bedrijf massaal van de AI-boom. Voor AI-toepassingen is het namelijk nodig machine learning-modellen te trainen en enorme hoeveelheden data te verwerken, en dat is waar GPU’s om de hoek komen

Patankar verwacht dat er in de toekomst een verschuiving zal plaatsvinden naar het gebruik van kleinere, gedecentraliseerde systemen om AI te ondersteunen.

‘’Grote taalmodellen kunnen worden opgesplitst in kleinere modellen die op kleinere machines kunnen draaien, zonder dat ze afhankelijk zijn van Nvidia-chips. Dit zal helpen om energie efficiënter te gebruiken.’’

Bovendien hebben grote technologiebedrijven momenteel veel controle over data, wat betekent dat zij bepalen hoe deze data wordt gebruikt. Patankar vindt dat de gemeenschap meer controle zou moeten hebben over privacykwesties en ziet kansen in data-marktplaatsen waar mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze hun gegevens delen. ‘’Ik denk dat we een dynamischer en flexibeler systeem krijgen waarin de gemeenschap de regels bepaalt, vergelijkbaar met hoe crypto werkt,’’ aldus Patankar.

Crypto exchange Kraken maakt zelf op verschillende manieren gebruik van AI, zo vertelde Patankar. Zo helpt hun interne taalmodel bij klantinteracties, worden AI-tools ingezet door het marketingteam, profiteert de engineerafdeling van AI voor codebeoordelingen en documentatie en tot slot wordt de slimme technologie ingezet om fraude te detecteren.

Dan quantumcomputers – wat door velen als een potentiële bedreiging voor crypto worden gezien omdat ze mogelijk in staat zullen zijn om private keys te decoderen.

Patankar gelooft echter dat crypto zich kan wapenen tegen de opkomst van quantum computers, mits platformen gebruik maken van 256-bits encryptie. 

Hij verwacht dat quantumcomputers veel sneller zullen zijn, vooral bij complexe berekeningen die AI gebruikt. Hij wijst erop dat we nog niet precies weten wat de impact van quantumcomputers zal zijn, maar men denkt dat we rond 2030 een beter beeld zullen hebben van hun prestaties en het energieverbruik.

Bitcoin en crypto exchanges in het jaar 2150

Met het thema van de conferentie, ‘Exploring the Future’, in gedachten, vroegen we Patankar aan het einde van ons interview naar de rol die cryptobeurzen in 2050 zullen spelen.

“Ik denk dat het uiteindelijk meer gedecentraliseerd zal zijn. Dat is ons doel: de infrastructuur opbouwen zodat mensen van traditionele financiën naar crypto kunnen overstappen. De volgende stap is de brug te slaan van crypto naar DeFi. We experimenteren al en innoveren voortdurend met nieuwe dingen die we on-chain kunnen bouwen.’’

Hij ging ook in op de toekomst van Bitcoin en crypto specifiek.

‘’Voor Bitcoin zelf zie ik meer gebruiksmogelijkheden in termen van vermogenscreatie, investeren en misschien ook wat handelen. Dit betreft alleen de Bitcoin-wereld. Als we kijken naar de on-chain wereld, met slimme contracten en dergelijke, denk ik dat de potentie onbeperkt is, omdat code de wet is. Tegen 2050 kan ik me niet eens voorstellen wat er allemaal gaat komen; er zal ongetwijfeld veel meer innovatie zijn.”

Bitcoin nieuws

Crypto analist: Alle signalen staan op ‘Mega-Groen’ voor Bitcoin
Gevaarlijke voor Bitcoin: verkoopgolf van $500 miljoen in aantocht?
Tesla verplaatst $765 miljoen aan Bitcoin, grote verkoop op komst?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk