Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De angst voor inflatie hangt weer in de lucht, vooral bij individuele beleggers. Om inflatie tegen te gaan kopen we Goud, Bitcoin en Whisky. In dit artikel lees je waarom.
Op een middag in 2009, toen de Amerikaanse Federal Reserve in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis Treasuries begon op te kopen, stapte Richard Hodges zijn kantoor uit om zijn eerste goudstaaf te kopen.
In het daarop volgende decennium bouwde hij zijn persoonlijke verzameling uit tot enkele kilo’s. Deze sloeg hij op bij de Bank of England. Hodges, die ook werkt als geldbeheerder bij Nomura Asset Management, denkt dat de stimuleringsmaatregelen van de centrale banken een tijdperk van manipulatie van valuta en asset prijzen hebben ingeluid. Hij gokt erop dat fysiek, tastbaar goud zijn waarde kan behouden als papieren activa ineenstorten.
Sinds de financiële crisis heeft een horde aan investeerders en experts gewaarschuwd voor de rentetarieven die bijna op 0 staan. Daarnaast waarschuwde ze dat de aankoop van obligaties door de Fed de economie met dollars zouden overspoelen. Bovendien werd er gewaarschuwd dat de consumentenprijzen zouden stijgen en er bubbels gecreëerd zouden worden op de aandelenmarkt, die ongetwijfeld zullen barsten.
Toch is de inflatie het afgelopen decennium matig geweest. Zo hebben wereldwijde aandelen meer dan 150% uitgekeerd aan dividend en hebben langlopende obligaties het geld van beleggers verdubbeld. Zelfs de pandemie en de recessie hebben die winsten niet weggevaagd. De spotprijs van goud is in 10 jaar in totaal met minder dan 60% gestegen.
Toch heeft goud de laatste tijd een grote vraag gezien. Hodges kocht zijn meest recente staaf in mei. Zijn timing had nauwelijks beter kunnen zijn. Drie maanden later bereikte goud namelijk een record van $2.064 per ounce.
De angst voor inflatie hangt weer in de lucht, vooral bij individuele beleggers. Zelfs als de stimuleringsmaatregelen van het afgelopen decennium niet voldoende waren om hogere prijzen op te roepen, kunnen de extra maatregelen van de Federal Reserve sinds het begin van de pandemie zorgen voor een enorme inflatie. Om dit tegen te gaan kopen investeerders goud, Bitcoin en zelfs whisky.
Het is niet zo dat beleggers denken dat de inflatie aanstaande is, of super ernstig gaat zijn. De consumentenprijzen in de VS stegen slechts 1% in 12 maanden tijd. Prijzen op obligatiemarkten, waar het voor handelaren mogelijk is om effectief in te zetten op het toekomstige inflatiepeil, geven aan dat deze waarschijnlijk zal stijgen. Toch gaan beleggers de komende tien jaar op zoek naar veilige investeringen.
“Een inflatie van 3% is nauwelijks hyperinflatie, maar een inflatie van 3% per jaar kan uw vermogen in minder dan 25 jaar met de helft verminderen. Iedereen zou het moeilijk hebben om te zeggen dat de inflatie dood is.”
Zo zei Nikhil Chandra, investeringsdirecteur bij Aviva Investors.
Of goud de bescherming zou bieden waarop beleggers hopen, is een ingewikkelder vraag. Goud is een onbetrouwbare inflatiehedge volgens Campbell Harvey, hoogleraar financiën aan de Duke University. Harvey is gespecialiseerd in wallet- en risicobeheer. Harvey en zijn onderzoekscollega’s hebben ontdekt dat goud zijn waarde opmerkelijk goed heeft behouden sinds de Romeinse tijd.
Echter is het gevoelig voor crashes op de kortere periode. Op dit moment is goud duur in vergelijking met de prijzen uit het verleden. Als het terugkeert naar het langetermijngemiddelde, kunnen investeerders die laat aan de rally meedoen, veel geld verliezen.
Beleggers in crypto valuta worden gedreven door dezelfde denkwijze als goudkopers. Hoewel er niets fysieks is aan digitale tokens, leidt de manier waarop sommige zijn ontworpen om een beperkt aanbod te hebben, ertoe dat beleggers hopen dat ze hun waarde kunnen behouden als de papieren valuta’s dalen. Bitcoin, de bekendste, is dit jaar met ongeveer 60% gestegen. Tot een prijs van ongeveer $11.300.
Michael Novogratz, oprichter en CEO van Galaxy Investment Partners in New York zei over goud en Bitcoin.
“Goud, Bitcoin, zijn beide denk ik een hedge tegen deze onzekerheid die er is”,
Novogratz heeft ongeveer een kwart van zijn nettowaarde in crypto valuta’s en verwante bedrijven.
Net als goud, zegt Novogratz, ontleent Bitcoin veel van zijn waarde aan mensen die geloven dat het iets waard is. Echter levert geen van beide inkomsten op. Wat Bitcoin relatief aantrekkelijker voor hem maakt, is dat het zich nog in de beginfase bevindt. Maar Bitcoin is speculatiever dan goud. Zelfs na de prijsstijging dit jaar, is het ongeveer 40% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt in 2017.
Het nieuwe favoriete bezit van commercieel vastgoedbelegger James Scott is veel meer liquide, namelijk whisky in vaten. hij bezit hier minstens 4.000 liter van, opgeslagen in een magazijn in Schotland. Hij maakte kennis met whisky op een tweede date met zijn inmiddels vrouw, die hem plaagde omdat hij wodka bestelde. Scott begon vijf of zes jaar geleden met het verzamelen van flessen en is sindsdien overgestapt op fusten. Onlangs verkocht hij een 28 jaar oud vat Bunnahabhain, geproduceerd op het Schotse Hebridean Islay. De prijs van deze whisky was in 11 maanden tijd met 10% gestegen.
Wat te doen als er geen inflatie komt? Voor Scott heeft een goed drankje nog steeds een voordeel ten opzichte van puur financiële activa.
“Whisky heeft meer ziel. En aan het eind van de dag, als het niet lukt als investering, kun je een geweldig feest hebben.”
Bravos Research voorspelt een Bitcoin-correctie naar $80.000 als koopkans, ondanks zwakke aandelen, ETF-uitstromen en marktonzekerheid in 2025.
Sterke dollar na herverkiezing Trump zet Bitcoin onder druk. Analisten zien uitdagingen door macro-economische factoren en geopolitieke onzekerheid.
Koop Bitcoin en kijk er voor een lange tijd niet meer naar om, dat is het advies van de CEO van een de grootste Bitcoin miners ter wereld.
Analist: Bezit minimaal 10.000 XRP om toekomstige winstkansen te benutten. Slechts 7,4% van wallets bevat deze hoeveelheid tokens.
XRP koers doorbreekt $2-grens. Analist voorspelt stijging tot $15 of hoger. Ontdek impact van samenwerking met Cardano en institutionele interesse.
Elon Musk’s ‘Kekius Maximus’-actie veroorzaakt hype op de cryptomarkt, met memecoins geïnspireerd door Pepe die explosief in waarde stijgen.