Bitcoinn bearmarket
Bitcoin

Is de bearmarkt voor Bitcoin nu definitief voorbij?

Het jaar 2022 was op zijn zachtst gezegd dramatisch voor Bitcoin en de rest van de financiële markt. Bitcoin zelf daalde met 64 procent en de S&P 500 en de Nasdaq gingen met 19 en 33 procent onderuit. De grote vraag is of de goede start van 2023 betekent dat de bearmarkt voorbij is.

Als je het mij vraagt is de bearmarkt nog niet voorbij.

Waarom is de bearmarkt nog niet voorbij?

De markt heeft 10 jaar kunnen genieten van een rente van praktisch 0 procent. Centrale banken over de hele wereld overspoelden de markt met geld en als gevolg daarvan schoten de koersen van financiële assets omhoog.

Inmiddels is de Amerikaanse rente alweer opgelopen tot 5 procent en laat de Federal Reserve iedere maand voor 95 miljard dollar aan staatsobligaties en andere assets van zijn balans verdwijnen.

Je kunt niet verwachten dat een economie 10 jaar lang gewend raakt aan een rente van 0 procent en vervolgens niet in een recessie terechtkomt als je de rente naar 5 procent opkrikt.

Zekerheid bestaat niet in de financiële wereld, maar ik laat me op dit moment nog niet meeslepen in al het optimisme. Ook in 2008, het jaar van de kredietcrisis, ging de markt na het omvallen van Bear Stearns met 15 procent omhoog, om vervolgens met 50 procent te dalen.

Recessie in aantocht

Gisteren kwam er weer data binnen vanuit de Verenigde Staten, die bevestigde dat het niet de juiste kant opgaat met de grootste economie ter wereld. De ISM Manufacturing PMI kwam gisteren binnen op een score van 46,3.

Deze index meet de gezondheid van de Amerikaanse industrie en iedere score onder de 50,0 wijst in principe in de richting van een recessie. In de onderstaande grafiek zien we duidelijk dat het langzaamaan de verkeerde kant opvalt voor deze indicator.

Daarbij maakte de OPEC+ op zondagavond ook nog even bekend dat ze de olieproductie met 500.000 vaten per dag verlagen tot het einde van 2023. Met die beslissing steekt Saudi-Arabië in feite een dikke middelvinger op naar de Verenigde Staten, want die productieverlaging gaat Amerika niet helpen in het gevecht tegen de inflatie.

Duurdere olie, een economie die langzaam begint te vertragen, relatief hoge rentes en een inflatie die nog altijd hoger is dan gehoopt. Het is een goed recept voor extra ellende in de Verenigde Staten.

Meer van deze content?

Vind jij dit soort content nou tof? Neem dan eens een kijkje op mijn substack waar ik gratis nieuwsbrieven schrijven over macro-economische onderwerpen en investeren.

In de laatste editie van De Aandeelhoudersbrief ga ik nog een stuk dieper op dit onderwerp in. Abonneren is gratis!

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen