Bitcoinn bearmarket
Bitcoin

Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening

Bitcoin (BTC) is sinds het bereiken van zijn all-time high op 14 maart 2024 met ongeveer 19 procent gedaald. Dit roept uiteraard vragen op over de houdbaarheid van de huidige bullmarkt.

Ondanks de dalingen geloven veel analisten dat er sprake is van een gezonde “consolidatie” binnen de aanhoudende bullmarkt, die dus nog niet afgelopen zou zijn.

Correctie als teken van gezonde markt

Het data-analyseplatform Santiment spreekt zelf van een verschuiving in het marktsentiment. Data toont aan dat vermeldingen van de “bullmarkt/cyclus” sinds eind maart zijn toegenomen. Door de dalingen is er wel een afname van FOMO (fear of missing out) sentiment en een toename van FUD (fear, uncertainty, and doubt).

Met andere woorden: er lijkt nog sprake van een bullmarkt, maar de angst neemt langzaam toe.

Vergelijking van vermeldingen van Bullmarkt/Cyclus en Bearmarkt/Cyclus – Bron: Santiment

Interessant is dat de prijsdaling van Bitcoin in strijd is met het typische verhaal rond de Bitcoin halving. Het vierjaarlijkse evenement staat er historisch gezien om bekend Bitcoin koersstijgingen te veroorzaken. Nu lijken we richting de halving juist te blijven dalen.

Bitcoin koers van $300.000 in 2025

Veel analisten geloven dat Bitcoin na de halving van komende zaterdag weer zijn positieve momentum kan oppakken. Ook de bekende analist PlanB houdt vast aan een bullish lange termijn vooruitzicht voor Bitcoin.

“Naar mijn mening zal deze Bitcoin halving niet anders zijn… De top van BTC zal in 2025 boven de $300.000 liggen”, aldus PlanB.

In lijn met Plan B en CryptoCon stelt Hannah Phung, Lead Data Analyst bij Spot On Chain, dat prijsstijgingen zich meestal 6 tot 12 maanden na de halving voordoen. We moeten dus nog even geduld hebben.

De mening van de experts sluit aan bij de historische koersactie van Bitcoin. Na de eerste halving in november 2012 steeg de prijs van ongeveer $12 naar meer dan $1.000 eind 2013. Na de tweede halving in juli 2016 steeg de Bitcoin koers van ongeveer $650 naar bijna $20.000 in december 2017. De derde halving in mei 2020 resulteerde in een prijsstijging van ongeveer $8.000 naar $69.000 in november 2021.

Bitcoin Halving

Ondanks de positieve vooruitzichten voor de prijs van Bitcoin op de lange termijn, kan de Bitcoin halving een punt van zorg blijven voor miners. De halving van dit jaar halveert de beloning voor het minen van een Bitcoin-blok van 6,25 naar 3,125 BTC, wat een aanzienlijke impact heeft op de winstgevendheid van miners. Als gevolg hiervan worden miners onder druk gezet om te innoveren en manieren te vinden om de kosten te verlagen terwijl ze hun Bitcoin-productie handhaven of verhogen.

Hoewel deze gebeurtenis de winstgevendheid van miners kan beïnvloeden, onthult een studie van CoinShares uit januari 2024 dat sommige miners kunnen overleven. Sterker nog, miners met substantiële Bitcoin-holdings en een sterkere kapitalisatie presteren doorgaans beter in bullmarkten.

Voor beleggers met een krappe kas en hoge operationele kosten per bitcoin is een dalende prijs natuurlijk extra pijnlijk.

De recente koerscorrectie, de naderende halving en de goedgekeurde Amerikaanse spot-ETF’s zorgen voor een lastige puzzel als het aankomt op voorspellingen over de Bitcoin koers. Desondanks blijven de meeste experts in de industrie optimistisch over de toekomst op de lange termijn.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers doorbreekt na 38 dagen opnieuw de grens van $71.000
Analist: Parabolische fase Bitcoin staat op het punt van beginnen
Bitcoin ETFs halen voor 6e dag op rij honderden miljoenen binnen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten