Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Janet Yellen geeft steun aan kleinere Amerikaanse banken

Het is je vast niet ontgaan dat het complete Amerikaanse banksysteem al een paar dagen in grote paniek is. Inmiddels is bekend dat de grote banken wel gered worden als zij in de problemen komen, maar over de kleinere jongens bestaat nog onzekerheid. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën, zegt nu dat de overheid voor kleine banken vergelijkbare maatregelen zou nemen als dat nodig is.

Keert de rust terug?

Het is te hopen dat dit soort uitspreken van Yellen ervoor zorgen dat de rust eindelijk terugkeert in het financiële systeem. “Onze interventie was nodig om het bredere Amerikaanse banksysteem te beschermen. Er kunnen vergelijkbare maatregelen nodig zijn als kleinere financiële instellingen in de problemen komen die een bedreiging voor het complete systeem vormen”, aldus Yellen.

Hiermee geeft ze dus aan dat ook kleine banken gered zouden worden, mits het omvallen van die banken een bedreiging voor het complete financiële systeem zou vormen. Ze plaatst er dus nog wel een kleine kanttekening bij.

Over het algemeen is Yellen optimistisch over de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. “De situatie stabiliseert en het Amerikaanse banksysteem blijft veilig. De steunfaciliteiten bij de Federal Reserve werken naar behoren en voorzien het banksysteem van de benodigde liquiditeit. Verder nemen de opnames bij regionale banken ook af”, aldus een optimistische Yellen.

Zorgen om de kleintjes

De afgelopen dagen ontstonden er in de Verenigde Staten met name zorgen over de kleinere en regionale banken. Dit komt omdat het een zekerheid is dat grote banken steun krijgen als ze om dreigen te vallen, omdat deze zo groot zijn dat ze anders het hele financiële systeem met zich meetrekken.

In het geval van de regionale en kleine banken gaat dat niet op, waardoor zij mogelijk geen steun krijgen en klanten daar dus niet beschermd zijn tegen een faillissement. Het resultaat van die gedachtegang is dat veel mensen eieren voor hun geld kiezen en hun kapitaal verhuizen naar een bank die groot genoeg is dat deze sowieso wordt gered.

Wat je dan krijgt is dat de grote banken profiteren van de bankencrisis en dat het ten koste gaat van de kleinere jongens. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, waardoor Yellen nu heeft gezegd dat deze maatregelen waarschijnlijk ook klaarstaan voor eventuele kleinere banken die omvallen.

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen