Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Japan gaat beoordelen hoe Rusland sancties kan vermijden met crypto

De Japanse regelgevende instantie voor financiële diensten gaat beoordelen hoe Rusland economische sancties kan omzeilen met behulp van cryptocurrenncies.


Japan sluit zich aan bij wereldwijde actie

Het Japanse Financial Services Agency en de Japan Virtual and Crypto Assets Exchange Association onderzoeken of er nog loopholes zijn voor de Russen om met crypto transacties de Japanse sanctielijst te ontwijken, zo schrijft de Japan Times. De Japanse minister van Financiën, Shunichi Suzuki, sprak over deze kwestie tijdens een toespraak in het parlement.

“We houden de situatie van crypto munten en SPFS nauwlettend in de gaten om de effectiviteit van sancties tegen Rusland te verzekeren,” Aldus Suzuki.


Japan is niet het enige land die bezorgd is

Japan is niet de enige zich zorgen maakt om het feit dat Rusland sancties zou kunnen ontduiken met behulp van crypto.

Eerder deze week zei de Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, dat de Europese Unie maatregelen neemt. Dit om ervoor te zorgen dat Rusland de sancties niet kan ontwijken met behulp van crypto valuta’s. Ook onze eigen minister van Financiën, Wopke Hoekstra, vertelde bezorgd te zijn.

Verder liet ook de Amerikaannse minister van Financiën, Yanet Yellen, zich uit over cryptocurrencies. Ze vertelde dat Amerika de zorgvuldig monitort of cryptocurrencies worden gebruikt om de westerse sancties te ontwijken.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Hoe kan Rusland crypto gebruiken om sancties te omzeilen?

Rusland zou crypto’s op meerdere manieren kunnen gebruiken om sancties te omzeilen. Een van de meest grootste risico’s is het gebruik van ransomware door Rusland. Uit recente gegevens van Chainalysis bleek dat bijna 75% van de totale ransomware-inkomsten ter wereld voor 2021 was gekoppeld aan Russische hackers. Crane Hassold, voormalig FBI agent en huidige directeur van Threat Intelligence bij Abnormal Security, vertelde dat crypto valuta’s de grootste drijfveer van de huidige ransomware industrie.

“Het zorgt er voor dat de totale hoeveelheid aan ransomware betalingen die we eerder hebben gezien, worden opgeschaald naar behoorlijk hoge bedragen.”

Andere opties voor Rusland zijn onder meer Bitcoin mining. Dit is een industrie waarvan president Poetin eerder heeft gezegd dat Rusland een “concurrentievoordeel” heeft. Daarnaast is het gebruik van niet crypto exchanges die Rusland niet boycotten een optie waar Rusland eerder voor heeft gekozen.

“We hebben eerder voorbeelden gezien van crypto exchanges die medeplichtig waren aan het in staat stellen van Russische criminelen om grote hoeveelheden geld wit te wassen. Een daarvan heette SUEX”

In september 2021 strafde het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën de exchange SUEX. Dit deed het op grond van Executive Order 13694. Dit bevel geeft toestemming voor het opleggen van sancties aan personen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig zijn aan cyber gerelateerde activiteiten tegen de belangen van de Verenigde Staten.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten