crash van de cryptomarkt
Bitcoin

Kan een renteverlaging de Bitcoin koers laten dalen? Analisten waarschuwen

Het banenrapport van afgelopen week uit de Verenigde Staten zou de Federal Reserve ertoe kunnen brengen om de rente te verlagen, mogelijk al volgende week. Hoewel de algemene consensus is dat een rentedaling bullish zou zijn voor Bitcoin (BTC) en andere activa, waarschuwen analisten van 10x Research dat dit ook negatieve gevolgen kan hebben voor de cryptomarkt.

Is een rentedaling wel goed nieuws?

Het is de vraag of een forse renteverlaging daadwerkelijk goed nieuws is voor de aandelen- en cryptomarkt. Een verlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve zou namelijk kunnen wijzen op ernstigere economische problemen dan aanvankelijk gedacht, wat beleggers juist kan afschrikken om te investeren in risicovolle activa zoals Bitcoin.

Een dergelijke forse verlaging, in plaats van de gebruikelijke 25 basispunten, kan een signaal zijn dat de economische situatie zorgwekkender is dan verwacht. In 2022 koos de Fed nog voor agressieve renteverhogingen om inflatie te bestrijden, maar een vergelijkbare agressieve verlaging nu kan erop duiden dat de economie sterker in de problemen zit dan eerder werd aangenomen. Markus Thielen, oprichter van 10x Research, zegt hierover:

“Hoewel een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed kan wijzen op diepere economische zorgen, ligt de focus van de Fed op het beperken van economische risico’s, niet op marktreacties.”

Kansen op een verlaging

Volgens de CME FedWatch-tool is er momenteel een kans van 23 procent dat de rente met 50 basispunten wordt verlaagd. Hoewel deze kans klein lijkt, groeit de overtuiging dat de Fed mogelijk achter de feiten aanloopt. Eerdere tekenen van zwakte in de arbeidsmarkt, die in juli werden genegeerd, voeden deze zorgen.

Impact op Bitcoin

Craig Shapiro, een macrotrader, gelooft dat een renteverlaging uiteindelijk positief zal uitpakken. Hij verwacht dat de financiële markten zullen blijven corrigeren totdat de Fed overgaat tot meer substantiële renteverlagingen. De vraag blijft echter of de Fed bereid is snel genoeg te handelen, gezien de nog steeds hoge waarderingen van financiële activa. Dit suggereert dat de Fed mogelijk geen haast heeft om drastische maatregelen te nemen.

Hoewel veel beleggers uitkijken naar renteverlagingen, is het onduidelijk of dit een direct positief effect zal hebben op Bitcoin. De rally eerder dit jaar werd grotendeels gedreven door de verwachting van renteverlagingen, wat betekent dat een deel van het effect al in de huidige prijs kan zijn verwerkt. De volgende Fed-vergadering staat gepland voor 17 en 18 september.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’