Bitcoin Nieuws

Klimaatondernemer Daniel Batten: “Bitcoin heeft een positieve impact op de planeet”

Het komt niet vaak voor dat klimaatondernemers met een positief gevoel naar Bitcoin kijken. Daniel Batten is zo iemand en volgens hem zijn de voordelen van Bitcoin voor de planeet 31 maal groter dan de nadelen. Op 12 januari schrijft de zelfbenoemde filantroop en klimatoloog Batten in een draadje op Twitter dat Bitcoin “waarschijnlijk de belangrijkste ESG-technologie van dit moment is.”

Meer positief dan negatief

De verhouding van 31:1 bereikte Batten na het interviewen van stroomnet-ingenieurs, klimaatwetenschappers, Bitcoin mining ingenieurs, methaan-experts en installateurs van zonne- en windenergie. Het is dus niet zo dat hij zelf van alles bedacht heeft en tot deze conclusie is gekomen. De claims van Batten zijn gebaseerd op het onderzoek van experts.

Bitcoin milieu impact

Opvallend is dat ook de wetenschappelijke tak van het Amerikaanse Witte Huis het grotendeels eens is met de conclusie van Batten. “Bitcoin mining operaties die ontlucht methaan kunnen vangen om elektriciteit te produceren, kunnen een positief resultaat voor het klimaat genereren,” zo schreef het Witte Huis in hun Report on Crypto Mining van september 2022.

Uiteindelijk vonden Batten en zijn team 21 manieren waarop Bitcoin een positieve impact heeft op het klimaat en 5 negatieve manieren. Alles bij elkaar levert dat qua score de bovenstaande afbeelding op, waardoor Batten op de verhouding van 31:1 komt. Door aan alle 21 positieve en 5 negatieve manieren een weging te geven, komt er dus de score van 263 plussen en 8,4 minnen uit.

Hoe werkt dit precies?

Een onderdeel van het onderzoek van Batten gaat over het zogenaamde affakkelen van de overproductie van gas. In de zoektocht naar olie komen er vaak ook gigantische hoeveelheden gas vrij. Normaal gesproken heb je als bedrijf pijpleidingen nodig om die olie vervolgens te vervoeren. Als die infrastructuur er niet is, dan wordt het behoorlijk duur en zelfs onrendabel om dat te doen.

De enige oplossing op dat moment is om de olie ter plekke te verbranden. Dat is de meest efficiënte en klimaatvriendelijke manier om ervanaf te komen. Toch komt bij dat verbranden, dat affakkelen, nog een hoop koolstofdioxide vrij. Door dat gas te gebruiken om elektriciteit te genereren voor Bitcoin mining, gaat de uitstoot tot wel 95 procent omlaag. Dat is een onderdeel van de positieve impact van Bitcoin op het klimaat volgens Batten.

Bitcoin nieuws

Handelaar die uitbraak van 2023 voorspelde is extreem bullish
Miljardair Mike Novogratz positief over Bitcoin en crypto
Aantal online Bitcoin ATM’s ziet grootste maandelijkse daling
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden