SEC
Bitcoin, Regulatie

Komt vandaag de eerste Bitcoin ETF in Amerika?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat op 13 oktober voor een cruciale deadline: reageren op een uitspraak waarbij in het voordeel van Grayscale Investments is beslist. Door deze uitspraak is de SEC nu verplicht om de aanvraag van Grayscale voor een spot Bitcoin-fonds opnieuw te bekijken.

In reactie op deze beslissing kan de SEC kiezen uit drie mogelijke stappen: in beroep gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, het Appeals Court vragen de uitspraak te heroverwegen of de aanbeveling van de rechtbank uit augustus naleven door de aanvraag voor de omzetting van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) naar een spot Bitcoin ETF grondig te evalueren.

Mogelijk uitstel door SEC ondanks onwaarschijnlijk beroep

In een bericht van 12 oktober gaf Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas aan dat de kans aanzienlijk groot is dat de SEC niet in beroep zal gaan: “We denken dat een beroep onwaarschijnlijk is. Echter, er kan altijd een onvoorziene wending plaatsvinden.”

Hoewel een beroep misschien onwaarschijnlijk is, wijst het advocatenkantoor Ropes & Gray erop dat de kans wel groot is dat de SEC het proces gaat vertragen. Mocht de New York Stock Exchange bijvoorbeeld verplicht zijn een nieuwe aanvraag in te dienen voor de notering van GBTC, dan zou de SEC mogelijk tot wel acht maanden kunnen uitstellen vooraleer een definitief besluit over de ETF te nemen.

Andere aanvragen in de wacht

Momenteel liggen er bij de SEC minstens zeven aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s ter goedkeuring. Ondanks dat deze aanvragen reeds in 2023 zijn ingediend, zijn ze allemaal geconfronteerd met vertragingen en obstakels vanuit de toezichthouder. Hierdoor zullen de meeste aanvragen waarschijnlijk pas in maart 2024 of zelfs later goedgekeurd worden.

Vooruitzichten

Hoewel er meerdere aanvragen in behandeling zijn, gaat de meeste aandacht uit naar de spot Bitcoin ETF-aanvraag van Grayscale. Mocht de SEC deze goedkeuren, dan wordt het een uitdaging voor de toezichthouder om gelijkaardige aanvragen te weigeren. Bloomberg-analisten schatten de kans op een goedkeuring dit jaar op 75%. Tegen het einde van 2024 neemt deze waarschijnlijkheid toe tot 95%.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13