Exchange Nieuws

Exchange Nieuws

Kraken wordt de eerste Amerikaanse cryptobank

Kraken Financial gaat klanten uit 49 verschillende staten voorzien van diensten voor het bewaren van digitale assets en helpen bij het uitvoeren van betalingen.


Kraken een cryptobank

De link tussen crypto exchange en bank is recentelijk nog vager geworden. De staat Wyoming heeft de cryptocurrency exchange Kraken namelijk een licentie toegekend waarmee zij een cryptobank in de staat mogen creëren. Kraken heeft deze cryptobank voorlopig de naam Kraken Financial gegeven.

Dit maakt Kraken de allereerste Amerikaanse cryptocurrency exchange die een bank heeft opgericht. Om specifiek te zijn, een “Special Purpose Depository Institution”, wat inhoudt dat Kraken digitale assets onder zijn hoede mag houden. Daarnaast kan en mag het betalingssystemen beheren en klanten in staat stellen gemakkelijk te schakelen tussen fiat en crypto.

In eerste instantie hebben alleen Amerikaanse inwoners toegang tot Kraken Financial. Zij kunnen nu rekeningen betalen en salarissen ontvangen in crypto valuta. Bovendien kunnen zij, zodra de bank is gelanceerd, crypto valuta bij de bank houden. David Kinitsky, CEO van Kraken Financial, vertelde dat ze verwachten de bank later dit jaar te lanceren. Echter zal dit waarschijnlijk aan het begin van 2021 plaatsvinden. Mogelijk kunnen ook niet Amerikaanse inwoners toegang krijgen tot hun services vanaf dat moment.

Kraken is van plan om de komende jaren een aantal nieuwe diensten te introduceren, waaronder crypto betaalpassen en staking diensten.


Enkele beperkingen

De licentie kent echter wel een aantal beperkingen. Kraken Financial wordt een zogenaamde ‘custody bank’, wat inhoudt dat het niet de rechten heeft om leningen te verstrekken met behulp van klantendeposito’s.
De wet van Wyoming vereist dat Kraken te allen tijde alle reserves van zijn klanten aanhoudt. Kinitsky zei:

”Op dit moment is het ons verboden om aan de US dollarzijde te lenen. Er zijn enkele bepalingen in het statuut die ons in staat stellen om klantgerichte leningen van digitale assest te vergemakkelijken. En dus anticiperen we op het uitvoeren van dat soort krediet activiteiten. Kraken heeft geen plannen voor fractionele reservekredieten.”

Dus, hoe verdient Kraken dan zijn geld? “Eigenlijk heel traditioneel”, zo zei Kinitsky. Treasury securities en andere assets hebben rendementen. Hoewel het in Amerikaanse dollar luidende rendement op dit moment niet zo geweldig is.

Kraken neemt een deel van de cryptovaluta die het ontvangt op in zijn eigen rekening als een vaste vergoeding voor de diensten. Voorbeeld van deze diensten zijn overboekingen en bank-to- bank-transacties. Daarover zei Kinitsky het volgende:

“Dat zijn de standaardmechanismen waarmee banken geld kunnen verdienen buiten de kredietverlening om. Nieuwe producten; gekwalificeerde hechtenis, vermogensbeheer en andere soorten activa klassen zullen ook nieuwe inkomstenstromen hebben. Maar om te beginnen wordt het een heel standaard commercieel bankmodel. “

Kraken zal via zijn nieuwe bank ook zijn afhankelijkheid van bank infrastructuur van derden verwijderen. Is dat een kostenbesparende maatregel? Ja, misschien zo zei Kinitsky. “We zullen zien“, gaf Kinitsky aan.


Hulp van de FED

Dit is relevant omdat de licentie Kraken in staat stelt een account aan te vragen bij de Federal Reserve. Het kan zelfs lidmaatschap krijgen, tweette Marco Santori, hoofd juridische zaken van Kraken eerder vandaag. Dit brengt plechtige verantwoordelijkheden met zich mee, plus Fed-toezicht. Het is een krachtig hulpmiddel en Santori hoopt dat dit de rigueur wordt voor alle sollicitanten. “

Dat heeft de toegevoegde bonus dat het Kraken mogelijk directe toegang geeft tot de Fed. En als dat gebeurt, hoeven ze in theorie niet afhankelijk te zijn van andere banken voor de fiatkant van hun bedrijf, zo legt Nic Carter uit. Carter is een partner bij Castle Island Ventures. Hoewel Kraken nog een lange weg te gaan heeft voordat het zover is, zou het uiteindelijk die fiat bankdiensten rechtstreeks kunnen leveren.

Santori legde eerder vandaag uit dat deze actie ook de kloof tussen traditionele en crypto financiering zou kunnen overbruggen.

“Een crypto gerichte bank zou een efficiënte, transparante en verantwoordelijke verbinding mogelijk maken tussen de traditionele financiële systemen en het crypto ecosysteem”

Caitlin Long, een lid van de Blockchain Select Committee van Wyoming, voegde in een tweet toe dat de stemming voor de licentie ‘unaniem’ was. Het proces duurde 27 maanden.


Meerdere crypto bedrijven kunnen banken worden

Een paar maanden geleden kwam het idee dat crypto valuta bedrijven banken zouden kunnen worden, In juli werd dit verduidelijkt in een openbare brief van het ‘United States Office of the Comptroller of the Currency’. Dit is een onafhankelijk bureau binnen de Amerikaanse treasury. Zij gaven aan dat de dat nationale banken in staat zijn crypto valuta’s vast te houden en hiermee te bewaren voor hun klanten.

Maar het was de cryptovriendelijke houding van Wyoming die de weg vrijmaakte voor cryptobanken om vorm te krijgen.

“Het is belangrijk omdat de wetten van Wyoming de relaties tussen deposanten en instellingen op een juridische manier verduidelijken. Dit was voorheen niet echt duidelijk. Het was bijvoorbeeld niet precies duidelijk of de deposito’s van klanten opeisbaar zouden zijn voor schuldeisers in een liquidatie situatie. De SPDI-wet legt dat onderscheid duidelijk vast.”

Maar de belangrijkste bijdrage, zei hij, is het vestigen van Wyoming als een cryptovriendelijke jurisdictie en het maken van enkele belangrijke juridische verduidelijkingen over de aard van crypto onderpand. Daarnaast verwacht hij dat andere staten deze ook zullen overnemen.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten