inflatie
Regulatie

Kredietcrisis aanstaande in de Verenigde Staten?

Het lijkt erop dat de renteverhogingen van de Federal Reserve in de Verenigde Staten ook in groeiende mate de vastgoedmarkt raken. Eric Peters, de CIO van One River Asset Management, deelt in een nieuwe publicatie dat het steeds lastiger is om kapitaal bij elkaar te krijgen voor vastgoedprojecten. “De kredietmarkt begon zes tot negen maanden geleden al krapper te worden”, zo laat hij weten.

Silicon Valley Bank was de druppel

Het was de afgelopen maanden al lastiger voor vastgoedprojecten om aan goede leningen te komen, maar na het drama rondom Silicon Valley Bank is de markt volgens Peters helemaal bevroren. “De geldverstrekker voor ons laatste project met 30 verdiepingen in een eersteklas-stad doet niet meer mee. Daarna zijn we met meer dan 100 banken in gesprek geweest en niemand wil ons financieren”, zo spreekt de investeerder.

“De Federal Reserve moet met liquiditeit op de proppen komen en de rente verlagen om deze ellende te stoppen”, zo gaat hij verder. Tot nu toe zijn de prijzen nog niet gedaald als gevolg van de hoge rente, maar lijkt nu ook de bouw van nieuwe projecten enorm in te zakken.

Normaal gesproken financieren ze de bouw van nieuwe projecten met een ‘constructie-lening’ die een relatief hoge rente kent. Zodra de bouwfase afgerond is en er huurders in de panden gaan, betalen ze die lening af en herfinancieren ze tegen lagere rentes.

Het probleem is dat de bouwleningen nu voor 4,0 – 4,5 procent gaan, terwijl ze na een herfinanciering op 6,5 procent of zelfs op 8,5 – 9,0 procent uitkomen. Dat is volgens Peters de reden dat de vastgoedmarkt momenteel compleet vastloopt en als daar niet snel een oplossing voor komt, dan kan dat weleens gigantische problemen opleveren.

‘Dit hebben we nog nooit gezien’

“We hebben gedurende de cyclus van 2008 (kredietcrisis) ook vastgoed ontwikkeld. Maar wat we nu zien is iets compleet nieuws. De productie van nieuw vastgoed komt op deze manier compleet stil te liggen”, aldus Peters. Langzaam maar zeker beginnen we de effecten van de renteverhogingen van de Federal Reserve overal in de economie terug te zien.

Het is nog maar de vraag wat ons de komende maanden te wachten staat. Je kunt als centrale bank natuurlijk ook niet verwachten dat een economie die jarenlang op een rente van 0 procent draaide ook kan blijven functioneren op een rente van 5 procent.

De volgende rentevergadering van de Federal Reserve staat voor 3 mei op het programma en ook voor die vergadering wordt een renteverhoging van 0,25 procent verwacht. Het wordt steeds lastiger om een recessie te ontwijken en het lijkt zelfs alsof de Federal Reserve aanstuurt op een recessie om de inflatie omlaag te krijgen.

Voor Bitcoin moeten we nog maar zien wat dat betekent. Over het algemeen is een recessie geen positieve ontwikkeling voor risico-assets. Meestal zie je dat mensen bij de start van een recessie naar Amerikaanse dollars vluchten, omdat men daar de rekeningen mee moet betalen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin is klaar voor het vervolgen van zijn bullmarkt in H2 2024
Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?