faillissement
Bitcoin

Macro-econoom Henrik Zeberg waarschuwt voor zwaarste crash sinds 1929

Als je het aan macro-econoom Henrik Zeberg vraagt, dan is er op dit moment kans op een scenario dat in de buurt komt van de economische crash van 1929. Daarmee moeten we ons dus voorbereiden op een recessie of crisis die zwaarder is dan die van 2008. Het is nog maar de vraag in hoeverre de crypto-markt daar op dit moment tegen bestand is.

‘De gelijkenissen zijn eng!’

Henrik Zeberg, een populaire macro-analist met een following van ruim 100.000 mensen op Twitter, ziet gigantische gelijkenissen tussen de huidige ontwikkeling van de economie en die van de periode 2007 – 2008. Destijds begon de recessie ook met een daling van de activiteit op de huizenmarkt (blauwe lijn) die werd opgevolgd door een gigantische stijging van de werkloosheid (oranje lijn).

Als we de woorden van de analist mogen geloven, dan bestaat er een mogelijkheid dat we een grotere crash die van van 2007-2009 krijgen en dat we mogelijk ook dieper gaan dan tijdens de crash van 1929. Die laatste crisis staat ook wel bekend als de Grote Depressie.

Wat dat betreft kan het dus heel goed zijn dat er donkere tijden aankomen. De eerste tekenen daarvan zien we op dit moment al met de problemen bij partijen als Silvergate Bank en Silicon Valley Bank, die door de hogere rentes van de Federal Reserve het hoofd niet meer boven water konden houden.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Het is nog maar de vraag wat dit uiteindelijk zal betekenen voor Bitcoin. Dat is lastig te zeggen, omdat het de eerste keer in de levensloop van Bitcoin zou zijn dat de asset een wereldwijde economische crisis ingaat. In het meest waarschijnlijke scenario krijgen we eerst een gigantische daling voor alle risico-assets te zien, waarop Bitcoin geen uitzondering zal zijn.

Aan de andere kant is Bitcoin ook het antwoorden op de problemen die we nu zien, waardoor mensen er wellicht voor kiezen om voor een gedeelte met hun kapitaal richting de decentrale munt te vluchten. Op de lange termijn kan dit alleen maar goed zijn voor Bitcoin, omdat dit betekent dat centrale banken de geldprinters weer moeten aanzetten en dat de rente omlaag moet.

Een lagere rente en een grotere geldhoeveelheid, betekent dat de relatieve schaarste van fiatmunten als de Amerikaanse dollar afneemt en dat is goed voor de Bitcoin koers. Bitcoin kent immers een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden en die wordt aantrekkelijker naarmate overheden en commerciële banken de geldprinters harder laten draaien.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
PlanB: Bitcoin koers kan gigantisch stijging maken tot $500.000
Australië bereikt mijlpaal van 1.000 actieve crypto-geldautomaten
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?