Do Kwon, terra
Hack

Man achter Terra fiasco wordt uitgeleverd aan thuisland Zuid-Korea

De kogel is door de kerk. Na een lange periode van onduidelijkheid wordt Do Kwon, de beruchte man achter het Terra-fiasco, uitgeleverd door Montenegro.

Op 1 augustus bevestigde de rechtbank van Montenegro het besluit om Do Kwon uit te leveren aan zijn thuisland Zuid-Korea. Dit markeert het einde van een langdurige juridische strijd met meerdere hoger beroepen en gerechtelijke wendingen.

Do Kwon gaat naar Zuid-Korea

De rechtbank bevestigde de beslissing van 28 juni van het Hooggerechtshof in de hoofdstad Podgorica om Do Kwon aan Zuid-Korea uit te leveren. Hiermee wordt het verzoek van het Oost-Aziatische land gehonoreerd, terwijl hetzelfde verzoek van de Verenigde Staten wordt afgewezen. Dit besluit komt na zeven maanden van onduidelijkheid.

Het Hooggerechtshof had eerder toegestaan dat Kwon versneld werd uitgeleverd aan Zuid-Korea voor vervolging op meerdere strafrechtelijke aanklachten. De uitspraak stelt dat de wettelijke vereisten voor uitlevering waren vervuld voor zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten. Uiteindelijk heeft Zuid-Korea dus aan het langste eind getrokken, mede omdat het eerder een uitleveringsverzoek had ingediend.

Voordat Do Kwon naar Zuid-Korea vertrekt, moet hij eerst zijn straf in Montenegro uitzitten. Hij is daar veroordeeld voor het vervalsen van documenten, nadat hij vorig jaar werd gearresteerd toen hij met een vervalst paspoort het land probeerde te ontvluchten.

Verenigde Staten niet eens met besluit

Amerikaanse aanklagers zijn het niet eens met het besluit van de rechtbank in Montenegro en hebben aangekondigd in beroep te gaan.

“De Verenigde Staten blijven streven naar de uitlevering van Kwon in overeenstemming met relevante internationale en bilaterale overeenkomsten en Montenegrijnse wetgeving,” aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De juridische strijd over Do Kwon is dus nog niet voorbij. Advocaten hebben namens Kwon beroep aangetekend tegen de beslissing van het Hooggerechtshof van Podgorica. Kwon’s verdediging lijkt de vervolging voor zijn daden zo lang mogelijk te willen uitstellen.

De val van het Terra-ecosysteem galmt nog altijd na in de crypto-industrie. Bij de ramp verdampten tientallen miljarden dollars aan assets, wat de reputatie van de sector ernstig schaadde.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Hack nieuws

Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Cryptoscams met Bitcoin ATMs stijgen 1.000% sinds 2020
Familieleden van Trump slachtoffer van hackers: X-accounts gebruikt voor crypto scam
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins