Stablecoin

Mastercard: Volatiliteit van Bitcoin is een probleem voor betalingen

De volatiliteit van de Bitcoin staat het in de weg om een goed betaalinstrument te worden, aldus Ann Cairns, vice-voorzitter van Mastercard.


Bitcoin geen goed betaalmiddel volgens Cairns

De volatiliteit van de Bitcoin maakt het een slecht instrument om betalingen uit te voeren. Aldus de de vice voorzitter van Mastercard, genaamd Ann Cairns, gisteren tijdens de Future of Money-conferentie.

“De Bitcoin gedraagt zich niet als een betaalinstrument. Het is te volatiel en het duurt te lang om transacties uit te voeren, zo vertelt ze.”

Ze legde uit dat, hoewel Mastercard inderdaad samenwerkt met verschillende centrale banken om stablecoins aan zijn netwerk toe te voegen, het passender is om de Bitcoin te beschouwen als een store of value, vergelijkbaar met goud dan met een daadwerkelijk betaalmiddel.

“Dus als jij en ik een kop koffie gingen drinken en je besloot met de Bitcoin te betalen dan zou de koffie 40% meer kunnen kosten tegen de tijd dat hij werd geserveerd. Bovendien duurt het 10 minuten om de transactie daadwerkelijk af te wikkelen, zo merkte Cairns op.

Stablecoins zijn daarentegen een soort crypto valuta met weinig tot geen volatiliteit. Tokens, zoals Tether’s USDT of Binance’s BUSD, zijn gekoppeld aan de prijs van andere valuta, meestal de Amerikaanse dollar. Ze zijn ontworpen om constant dezelfde waarde te behouden.

Dit betekent dat bijvoorbeeld een USDT altijd hetzelfde waard moet zijn als een dollar. Om dit te bereiken, houden uitgevers van stablecoin reserves aan die ten minste gelijk zijn aan het totale aantal coins in omloop. Op deze manier kunnen gebruikers stablecoins uitgeven als equivalent van fiat cash, of ze inwisselen voor contant geld.


Mastercard gaat crypto valuta’s ondersteunen

Mastercard heeft aangekondigd dat het in 2021 een aantal crypto valuta’s op zijn netwerk zal gaan ondersteunen. Maar dit zal zich richten op stablecoins.

“Onze crypto partners zetten de digitale valuta aan hun kant om in traditionele valuta’s en sturen ze vervolgens door naar het Mastercard netwerk. Onze verandering om digitale assets rechtstreeks te ondersteunen, zal veel meer handelaren in staat stellen om crypto te accepteren. Dit is een mogelijkheid die momenteel wordt beperkt door eigen methoden die uniek zijn voor elk digitale valuta.” Zo verklaarde de blog van het bedrijf destijds.

Mastercard merkte op dat het toevoegen van ondersteuning voor crypto het bedrijf in staat zou moeten stellen om inefficiënties weg te nemen. Daarnaast wil ze vermijden dat ze heen en weer moeten schakelen tussen crypto en traditioneel geld om aankopen te doen.