Bitcoin prijs, Bitcoin
Prijsanalyse

Mayer Multiple en MVRV Z-Score geven bodemsignaal voor Bitcoin

De maanden stonden voor Bitcoin in het teken van extreme koersdalingen, liquidaties en faillissementen. Het sentiment onder de investeerders bereikte samen met de koers een dieptepunt en miners moesten geforceerd afscheid nemen van hun reserves. Nu lijkt Bitcoin langzaam maar zeker weer de goede kant op te kruipen.

De Mayer Multiple

Een interessante indicator om te bepalen of Bitcoin een top of bodem heeft bereikt is de Mayer Multiple. Dit doet de Mayer Multiple door het aantal standaardafwijkingen van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde te meten. De score die daar uitrolt moet ons vervolgens leren of we ons in een bull- of bearmarkt begeven.

Tijdens het meest extreme moment van de huidige bearmarkt gaf de Mayer Multiple een score van 0,55 af. Daarmee signaleert deze indicator in feite dat de markt op dit moment met een korting van 45 procent handelt ten opzichte van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Dat soort scores zijn zeldzaam en zijn in de geschiedenis van Bitcoin slechts op 3 procent van de dagen voorgekomen.

Ook MVRV Z-Score geeft bodemsignaal

Een andere krachtige tool om de Bitcoin koers mee te analyseren is de MVRV Metric. Deze indicator meet het verschil tussen de spotprijs van Bitcoin en de gemiddelde kostenbasis van de markt. Nu de Bitcoin koers weer boven de Realized Price is uitgebroken, waarmee het grootste deel van de markt op winst staat, zijn de korte termijn vooruitzichten weer wat beter.

Bitcoin als asset is door de jaren heen begonnen aan het proces van volwassenwording. In de afgelopen jaren is de dynamiek van de markt enorm veranderd. Het zijn niet alleen maar zolderkamerinvesteerders die in Bitcoin investeren. Ook het institutionele publiek heeft Bitcoin inmiddels op de radar.

Om rekening te houden met die veranderende dynamiek gebruikt Glassnode een “rollende” Z-Score van deze indicator. Door de 4-jaar rollende Z-Score te pakken krijg je een eerlijker beeld. Op basis van die score geeft de MVRV aan dat de lokale bodem van juni een extreme afwijking was en mogelijk de bodem voor Bitcoin in deze bearmarkt.

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?