Metaverse
Blockchain

Microsoft’s CEO van Gaming is (nog) niet zo enthousiast over de Metaverse

De overname van gamingreus Activision Blizzard door Microsoft heeft de aandacht getrokken door de aanzienlijke zorgen die het teweegbracht. Toezichthouders hebben de deal eerder zelfs stopgezet vanwege hun bezorgdheid over mogelijke belemmeringen van innovatie en een vermindering van de keuzemogelijkheden voor gamers.

Sterke positie van Microsoft in gamingsector

Ondanks de aanvankelijke obstakels werd de omvangrijke deal ter waarde van $69 miljard pas enkele dagen geleden afgerond, waardoor Microsoft’s positie in de gamingsector werd versterkt en de beloofde “bouwstenen van de Metaverse” werden geleverd, zoals CEO Satya Nadella eerder in 2022 aankondigde.

Echter, recent gelekte documenten en openbare uitspraken werpen een schaduw over de opvattingen van Microsoft Gaming CEO, Phil Spencer, met betrekking tot de Metaverse. In een interview met Bloomberg liet hij zijn twijfels blijken over wat de Metaverse nu eigenlijk inhoudt, waarbij hij suggereerde dat gamers hier al drie decennia mee bezig zijn.

Spencer uitte tevens zijn voorzichtigheid ten aanzien van “play-to-earn” games en deed de Metaverse af als een “slecht ontwikkeld videospel,” met de toevoeging dat dit niet de plek is waar hij zijn meeste tijd wil doorbrengen.

Het is duidelijk dat de opvattingen van de CEO van Microsoft Gaming aanzienlijk afwijken van die van Nadella, wiens enthousiasme over de stappen die zijn gezet met de overname van Activision in schril contrast staan met Spencer’s kritische kijk op de Metaverse.

Metaverse momenteel nog vaag concept

De visie van Spencer wordt gedeeld door velen; de Metaverse blijft een vaag concept en heeft nog niet de inspiratie opgewekt waarop velen hadden gehoopt in de huidige vorm. Wat ooit begon als een modewoord dat Mark Zuckerberg zo enthousiast maakte dat hij zijn bedrijf van naam veranderde, lijkt nu te zijn vervaagd. Wat overblijft, is een losse verbinding van concepten, waaronder virtual reality (VR), niet-vervangbare tokens (NFT’s), digitale objecten en enkele andere gerelateerde ideeën.

Desondanks is de Metaverse een reëel concept; het is gewoon nog niet goed uitgewerkt. Net zoals Microsoft en andere grote bedrijven in het verleden hebben geprobeerd om afgesloten internetecosystemen te creëren, lijken ze nu dezelfde aanpak te volgen, met opnieuw weinig succes, voor de Metaverse.

In werkelijkheid zal de Metaverse, vergelijkbaar met het internet, worden gebouwd op een stabiel en open protocol, zoals de BSV-blockchain. Bedrijven zullen zeker aanwezig zijn, maar ze zullen geen totale controle hebben. Dit komt doordat een team van bedrijfsontwerpers en ontwikkelaars nooit kan wedijveren met de creativiteit en inspanningen van de gehele mensheid. De BSV-blockchain biedt een schone lei waarop iedereen kan bouwen, met het extra voordeel van inkomsten genereren via Bitcoin-microbetalingen in plaats van digitale advertenties.

Nu de BSV-blockchain de ruggengraat van de Metaverse vormt, zullen makers in realtime worden beloond voor toegang tot hun digitale werelden via Bitcoin-microbetalingen. Ook zullen digitale replica’s van echte locaties zoals sportstadions en concertzalen ontstaan, terwijl digitale items zoals NFT’s en andere tokens kunnen worden verhandeld, geruild en, belangrijker nog, in eigendom kunnen worden gehouden.

Het is mogelijk dat Spencer zo terughoudend is over de Metaverse omdat hij het echte potentieel ervan nog niet heeft begrepen en tot nu toe alleen de beperkte, gecontroleerde vroege versies heeft gezien die binnen zijn eigen bedrijf zijn ontwikkeld. Maar net zoals hij nog niet alles heeft gezien, geldt dat ook voor ons.

Het is duidelijk dat de Metaverse de wereld zoals we die kennen zal veranderen, en Derek Hoogenkamp benadrukt dit in zijn visie op de toekomst.

Blockchain nieuws

Cryptofonds ter waarde van $500 miljoen kijkt naar Animoca Brands en Chainalysis
Cryptominingbedrijven investeren massaal voor Bitcoin-halvering in 2024
Nvidia kondigt uitbreiding partnerschappen en vestiging in Vietnam aan
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Bitcoin koers daalt hard, wat is er aan de hand?
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%