inflatie
Bitcoin

Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika

Tech-miljardair Peter Thiel zegt dat de Amerikaanse economie al in een recessie had gezeten, ware het niet dat de overheid momenteel op allerlei punten ingrijpt.

In gesprek met mede-miljardair Chamath Palihapitiya tijdens de All-In Summit 2024, claimt Thiel dat de enorme uitgaven van de Amerikaanse overheid de enige reden zijn dat we nog geen recessie zagen.

Dit is niet vol te houden

Volgens Peter Thiel zijn deze gigantische uitgaven van de Amerikaanse overheid op de lange termijn echter niet houdbaar. De miljardair claimt dat we hierdoor gigantische begrotingstekorten bij de overheid zien, waardoor de schulden oplopen en ze steeds meer rente moeten betalen over die schulden.

“Ik verwacht dat we dichtbij een recessie zijn. Dit denk ik al een tijd. Maar het wordt tegengehouden door de enorme uitgaven van de overheid. In mei 2023 was de verwachting dat het begrotingstekort voor het fiscale jaar 2024 (oktober 2023 – september 2024) op 1,5-1,6 biljoen dollar zou uitkomen. In werkelijkheid ligt dat tekort nog 400 miljard dollar hoger”, aldus Thiel.

Het begrotingstekort dat verwacht werd was al gigantisch, met 1,5 tot 1,6 biljoen dollar. Nu komt daar dus nog eens 400 miljard dollar bovenop. Wat de situatie volgens hem nog gevaarlijker maakt, is dat Amerika te maken heeft met deze tekorten in een “goede” tijd.

Als we straks ook nog een recessie krijgen, dan kan het volgens hem compleet uit de hand lopen. “We hebben teveel schulden en de economische groei is niet duurzaam genoeg”, zo concludeert hij.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Voor de Bitcoin koers is dit in theorie een positieve ontwikkeling. In ieder geval op de lange termijn.

Bitcoin is een asset die in 2009 werd gelanceerd door Satoshi Nakamoto om te beschermen tegen het “printen” van geld door overheden. Precies dat zien we nu in grote mate gebeuren.

De theorie is dat het steeds aantrekkelijker wordt voor investeerders om Amerikaanse dollars en staatsobligaties links te laten liggen, en te kiezen voor de schaarste van Bitcoin of andere assets met een natuurlijke schaarste.

Steeds meer investeerders realiseren zich dat hun geld niet veilig staat bij de Amerikaanse dollar. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat mensen en bedrijven uiteindelijk de rekeningen (en hun schulden) moeten afbetalen in Amerikaanse dollar.

Dat zorgt natuurlijk nog voor een grote vraag naar dollars. Als daar geen sprake van was, dan hadden we het nu waarschijnlijk al niet meer over de Amerikaanse dollar gehad.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten