EU, europa
Regulatie

Na 2 jaar debat komt Europa met nieuwe crypto regelgeving

Ambtenaren van de Europese Unie zijn het eens geworden over de definitieve formulering voor haar crypto wetgeving.

Nieuwe crypto regeling goedgekeurd

Het volledige juridische item van de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) is woensdag goedgekeurd tijdens een bijeenkomst van EU-ambassadeurs, zo bleek uit een brief van commissievoorzitter Edita Hrdá.

Dit markeert het einde van een verhitte maar noodzakelijke discussie tussen de medewetgevers van de EU.

– Het Europese crypto initiatief

In de brief aan de voorzitter van de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, zei Edita Hrdá dat de samenwerking tussen het Parlement en de Raad het mogelijk moet maken dat de regeling wordt goedgekeurd. In juni bereikten beleidsmakers een akkoord over het wetgevingspakket.

De regeling, in zijn huidige vorm, vereist dat iedereen die crypto wil uitgeven, een “crypto-asset white paper” moet publiceren met informatie over het project. Daarnaast zullen de uitgevers van stablecoins onderworpen worden aan specifieke kapitaalvereisten.

Dit betekent dat projecten reserves moeten aanhouden om de waarde van hun tokens te ondersteunen. Dit moet gebeuren in een hoeveelheid die evenredig is aan het bedrag dat is uitgegeven. Bovendien kunnen lokale autoriteiten dat benodigde bedrag verhogen op basis van hoe riskant het wordt geacht.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het Europees Parlement. De wet zal begin volgend jaar worden gepubliceerd in het blad van de Europese Unie. Dit gebeurt natuurlijk alleen als het goedgekeurd wordt. Mocht het goedgekeurd worden dan zullen de nieuwe wetten in 2024 in werking treden.

Belangrijk onderwerp

Voorstanders van crypto waren uiteraard blij met dit nieuws. Echter zeiden ze dat de wetgeving nog verschillende belangrijke punten moet aanpakken. Het gaat hier onder andere om niet-vervangbare tokens (NFT’s) en de toekomst van gedecentraliseerde financiën (DeFi).

NFT’s zijn dus uitgesloten van de reikwijdte van MiCA. Hierdoor wordt er onzekerheid gecreëerd omdat regelgevers in de EU-lidstaten verschillende interpretaties voor assets gebruiken. Ook DeFi-projecten zullen niet worden beïnvloed door de regeling. Ondanks deze kritiek zei EUCI-medeoprichter Marina Markezic dat ze optimistisch was over de impact die MiCA op de industrie zal hebben.

Europa bespreekt cryptoregels met Amerika

Mairead McGuinness, de Europese commissaris die verantwoordelijk is voor financiële diensten, gaf aan dat het reguleren van crypto volgende week bovenaan de agenda staat in het debat met Amerikaanse functionarissen. Tijdens dit debat wil ze gedachten en ervaringen met de VS uitwisselen over het reguleren van crypto.

Ik weet zeker dat ze willen horen wat we hebben gedaan en hoe het is gegaan. Ik zou graag onze ervaring delen, maar ook horen wat de VS van plan is te doen.

– McGuinness

Regulatie nieuws

S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?