Bitcoin, Cardano

Nep Bitcoin QR-codegeneratoren hebben in maart $45.000 gestolen

Een grootschalig netwerk van kwaadaardige QR-codegeneratoren hebben in slechts een maand tijd ongeveer $45.000 weten te stelen van Bitcoin (BTC)-gebruikers.


Meerdere codegeneratoren

Naar verluidt zijn er minstens 9 nep Bitcoin-naar-QR-codegeneratoren in de afgelopen weken de markt op gekomen. Alle generatoren maken gebruik van dezelfde interface, wat ertoe doet lijken dat ze door dezelfde ontwikkelaar zijn gemaakt.


Adres omzetten in QR-code

Gebruikers worden beloofd dat hun opgegeven Bitcoin-adres wordt omgezet in een QR-code. Dit lijkt heel handig, want hierdoor worden typefouten bij het invoeren of delen van het adres vermeden. Echter wordt deze belofte vaak niet waargemaakt. Zo genereren deze programma’s wel QR-codes waardoor het lijkt alsof ze doen wat ze beloven, maar is het Bitcoin-adres aangepast in die van de ontwikkelaar. Hierdoor zullen mogelijke betalingen naar het opgegeven adres daar nooit aankomen, maar juist bij de kwaadaardige. Let hierbij dus altijd goed op. Naar verluidt is in de maand maart 2020 meer dan 7 BTC opgenomen, dat waarschijnlijk allemaal afkomstig is van de gemaakte slachtoffers.


Scam websites

De websites waar het om gaat worden gehost door in totaal 3 servers, die gezamenlijk zo’n 450 websites hosten. Naar onderzoek gaat het om websites die met trefwoorden in verband worden gebracht als het Coronavirus en naast Bitcoin ook andere cryptocurrencies.

Een van deze websites is ook een zogenaamde ‘Bitcoin-transactieversneller’. Hierop wordt de belofte gemaakt dat jouw BTC-overdracht wordt versneld, in ruil voor 0,001 BTC. Ook deze partijen blijken een oplichting; de BTC-adressen die verband houden met deze websites bezitten ruim 17,6 BTC, wat neer komt op ruim $100.000.


Komt vaak voor

Helaas komen scams op de cryptocurrencymarkt vaker voor. Zo werden in december 2019 drie mannen gearresteerd voor een grootschalige cryptocurrency scam die circa $722 miljoen omvatte. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier.

In januari 2020 werd bekend dat er op de beveiligde berichtendienst Telegram mogelijk een cryptocurrency scam actief was. Dit bleek na onderzoek van het beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs. Benieuwd naar dit artikel? Klik hier.

Tot slot werd op 23 maart 2020 door de CEO van Cardano een vergelijking gemaakt tussen de Amerikaanse Dollar en de OneCoin Scam. Dit na de aankondiging van de Amerikaanse FED om ‘zoveel geld bij te drukken als nodig is’. Ben jij geïnteresseerd? Ga dan naar het artikel door hier te klikken.


Bitcoin nieuws

Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
BlackRock CEO is ‘heel bullish’ over Bitcoin
Bitcoin koers 67% omhoog in 2024, waar ligt het plafond?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?