silicon valley bank
Bitcoin

Omvallen SVB kan leiden tot bankrun op regionale banken in Amerika

Het faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) kan leiden tot een bankrun op duizenden kleine banken in de VS, waarbij biljoenen dollars op het spel staan. Bijna 50% van de deposito’s in de VS zijn niet verzekerd en bijna een derde daarvan bevindt zich bij kleine banken.

Mogelijk domino-effect op regionale banken in de VS

Voormalig Bridgewater-bestuurder en CEO van investeringsbedrijf Unlimited, Bob Elliot, waarschuwt dat de beslissingen van de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) over de toekomst van de Silicon Valley Bank (SVB) gevolgen kunnen hebben voor regionale banken in de Verenigde Staten. Hij beweert dat hierdoor triljoenen dollars het risico lopen om het slachtoffer te worden van een bankrun.

Elliot verklaarde in een Twitter-thread op 11 maart dat bijna een derde van de deposito’s in de Verenigde Staten in handen zijn van kleine banken, waarvan ongeveer 50% onverzekerd is. Hoewel de FDIC kleine deposito’s verzekert in alle banken in de VS, dekt dit slechts ongeveer 9 biljoen van de bijna 17 biljoen aan uitstaande deposito’s.

Volgens Fed-gegevens hadden kleine banken in de Verenigde Staten per februari 2023 6,8 biljoen dollar aan activa en 680 miljard dollar aan eigen vermogen. Elliot gaf aan dat als de techbank failliet gaat, dit het risico met zich meebrengt dat duizenden kleine banken in een run terechtkomen, waardoor de situatie van SBV een probleem wordt voor de “gewone man op straat.”


Totale activa, kleine, binnenlandse commerciële banken in de Verenigde Staten. Bron: U.S. Federal Reserve

Goed voor Bitcoin

Het omvallen van Silicon Valley Bank is uiteraard niet iets om te vieren, want het geeft aan hoe broos ons financiële systeem is. Voor Bitcoin is het echter wel een positieve ontwikkeling als je kijkt naar de koers. Veel mensen voelen zich nu onveilig binnen het traditionele financiële systeem en zien in Bitcoin een alternatief.

Op het moment van schrijven klokt de Bitcoin koers binnen op 27.500 dollar, waarmee er een stijging van 36,05 procent in de boeken staat over de afgelopen zeven dagen. Vanaf het begin van 2023 gemeten is Bitcoin zelfs met meer dan 60 procent gestegen.

Als het traditionele financiële systeem piept en kraakt, dan zie je dat Bitcoin vaak floreert. Ook nu weer is dat het geval.

Bitcoin nieuws

Trump haalt opnieuw uit naar Biden in crypto toespraak
Rode week in aantocht voor de Bitcoin koers?
Cruciaal moment aangebroken voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken