Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Over het afgelopen jaar voornamelijk zijn er veel neppe advertenties opgekomen op onder andere het platform van YouTube. In deze advertenties werden bekende personen misbruikt om op deze manier zoveel mogelijk Bitcoin (BTC) binnen te krijgen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de makers van deze advertenties uit Rusland komen.
In deze acties werden populaire en bekende personen ingezet om zo een Bitcoin piramide-spel in gang te houden. De oplichters vroegen aan iedereen om meestal BTC, maar soms ook andere cryptocurrency, te sturen naar een bepaald adres. Nadat de slachtoffers dit gedaan zouden hebben, zouden zij het dubbele aantal terug gestuurd krijgen. Dit laatste kregen zij echter nooit. Het hele bedrag wat zij naar het adres stuurde, waren ze kwijt.
Nu is hier onderzoek naar uitgevoerd, waaruit blijkt dat een groot deel van deze neppe advertenties gekoppeld kan worden aan een wereldwijd bedrijf. Het bedrijf zou ten minste 5 adressen in Moskou gebruiken, maar mogelijk nog meer.
Het onderzoek, dat is uitgevoerd door het Britse ‘The Guardian’, geeft aan dat de grootschalige Bitcoin scam-advertenties van ten minste 2018 op diverse websites gestaan heeft, waaronder nieuwswebsites en video-platforms. Op deze manier konden de bedenkers van de zwendel een zo groot mogelijk publiek bereiken, wat zou resulteren in meer slachtoffers en een grotere buit. Vaak werden beroemdheden echter gebruikt voor deze advertenties, zonder dat zij hier überhaupt vanaf wisten. Uiteraard hebben zij hier ook nooit toestemming voor gegeven.
Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.
Uit het onderzoek zijn 5 namen gekomen die naar verluidt in verband kunnen worden gebracht met de grootschalige wereldwijde zwendel. Deze namen zijn aan Google gegeven, die vervolgens 2 e-mailadressen heeft kunnen koppelen aan hun e-mailservice: Gmail. Hierna is het bedrijf een onderzoek gestart, dat momenteel nog loopt.
Naar verluidt kan er ook een link worden gelegd met Oekraïne. Dit doordat er een vergelijkbare Bitcoin-zwendel werd uitgevoerd vanuit een callcenter in Kiev. Hier wordt dan ook nog onderzoek naar verricht.
Hiernaast vond er in maart dit jaar ook nog eens een andere grote crypto-zwendel plaats in Oekraïne. Dit grootschalige programma zou gericht zijn op investeerders uit Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland. Via nep nieuwsartikelen met diverse beroemdheden zouden ze maar liefst $70 miljoen hebben opgehaald. Het is nog niet bekend of de autoriteiten ook maar iets van deze miljoenen terug zullen zien. Toch zullen ze er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. Het onderzoek naar de diverse scams lopen nog altijd waardoor nog nieuwe inzichten naar voren kunnen komen. Mogelijk kunnen de resultaten die Google boekt van groot belang zijn voor het onderzoek, dit laatste is echter slechts speculatie.