central bank
Bitcoin, Regulatie

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?

De Amerikaanse Federal Reserve verlaagde woensdag onverwacht de rente met 0,50%, wat de financiële markten wereldwijd in beweging bracht. Deze ingreep past binnen een bredere trend waarbij centrale banken wereldwijd hun rentetarieven overwegen te verlagen. Dit zou wel eens een gunstig klimaat kunnen creëren voor een waardestijging van Bitcoin (BTC).

Wereldwijde renteverlagingen

Hoewel centrale banken geen directe controle hebben over cryptocurrencies, kan hun beleid wel degelijk invloed uitoefenen op de cryptomarkt. Volgens een rapport van Fidelity heeft de Amerikaanse Federal Reserve, ondanks dat zij geen directe controle heeft, indirect invloed op de prijs van crypto-activa. Dit onderstreept de invloed van rentetarieven op financiële markten, waaronder die van Bitcoin.

Sinds mei 2017 bestaat er een omgekeerde correlatie van 63% tussen renteverlagingen en de crypto-index, een percentage dat sinds mei 2020 is gestegen naar 75%. Met andere woorden: wanneer de rente daalt, stijgt de waarde van crypto.

Niet alleen de Fed, maar ook de Europese Centrale Bank heeft recentelijk de rente verlaagd. Daarnaast overwegen verschillende andere centrale banken wereldwijd om dit voorbeeld te volgen. Zo staat China op het punt om de rente te verlagen, mede door de zwakkere positie van de yuan. Ook de Bank of Canada overweegt grotere verlagingen dan eerder werd verwacht, en de Zuid-Afrikaanse centrale bank zal naar verwachting later deze week een renteverlaging aankondigen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Hoewel het Amerikaanse monetaire beleid het grootste effect heeft op de wereldwijde financiële markten, mogen de gevolgen van andere grote economieën niet worden onderschat. Zeker het monetaire beleid van een grootmacht zoals China zou flinke gevolgen kunnen hebben voor de markten.

Al deze wereldwijde ontwikkelingen zorgen voor optimisme binnen de cryptowereld. In een recent essay speculeerde BitMEX-oprichter Arthur Hayes dat deze macro-economische trends de prijs van Bitcoin aanzienlijk kunnen doen stijgen.

“Ze zullen de geldpers aanzetten en de geldhoeveelheid drastisch verhogen,” aldus Hayes. Dit kan leiden tot inflatie, wat negatief is voor veel traditionele activa, maar positief voor Bitcoin, gezien het beperkte aanbod van de digitale munt. Hayes concludeert: “Dit zal zorgen voor een snelle stijging van de Bitcoin-prijs.”

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
BlackRock: ‘Bitcoin is een unieke diversificator voor portfolio’s’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins