gevangenis
Hack

‘Oprichter van OneCoin 60 jaar de gevangenis in voor fraude van 4 miljard dollar’

Karl Sebastian Greenwood, de mede-oprichter van de miljardenfraude die OneCoin heet, bekent schuld voor meerdere aanklachten van het Amerikaanse ministerie van justitie. Om die reden hangt hem een gevangenisstraf van maximaal 60 jaar boven het hoofd.

Kabelfraude en witwassen

Het Amerikaanse ministerie van justitie kondigde op 16 december aan dat Greenwood in een federale rechtbank in Manhattan schuldbekende op beschuldigingen van kabelfraude, samenzwering inzake kabelfraude en samenzwering inzake het witwassen van geld. Op elke beschuldiging staat een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar, waarmee het totaal voor Greenwood op 60 jaar komt.

Kabelfraude is overigens een vorm van fraude waarbij gebruik wordt gemaakt van een of andere vorm van telecommunicatie of internet. Ook Sam Bankman-Fried heeft aanklachten van deze aard boven zijn hoofd hangen. Bij hem gaat het alleen om nog meer geld en nog meer aanklachten, waardoor de maximale straf nog verder op kan lopen.

De openbare aanklager zei in zijn relaas dat Greenwood “een van de grootste internationale fraudeconstructies ooit” op zijn naam heeft en dat hij OneCoin als een “Bitcoin killer” bestempelde, terwijl de tokens in werkelijkheid waardeloos bleken. OneCoin was een Bulgaars bedrijf, dat opgericht is door Greenwood en Ruja Ignatova, die bekendstaat als de “Cryptoqueen”. Ook in e-mails tussen de twee oprichters werd OneCoin een “trashy coin” genoemd.

Greenwood liep helemaal binnen

Als we het Amerikaanse ministerie van justitie mogen geloven, dan verdiende Greenwood in zijn rol als “global master distributor” ongeveer 20 miljoen euro per jaar bij het bedrijf. In totaal schijnt er meer dan 4 miljard dollar opgehaald te zijn door OneCoin. In juni werd Ingatova, de zogenoemde “Cryptoqueen”, nog op een top 10 ‘most wanted’ lijst gezet van de Federal Bureau of Investigation (FBI).

Het arresteren en berechten van Greenwood moet volgens Damian Williams van het Amerikaanse ministerie van justitie een boodschap zijn naar de rest. “Iedereen die via het crypto-ecosysteem probeert te frauderen of andere ongein uithaalt wordt gepakt”, aldus Williams. Greenwood krijgt op 5 april 2023 zijn uiteindelijke straf te horen.

Hack nieuws

Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Cryptoscams met Bitcoin ATMs stijgen 1.000% sinds 2020
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins