Wat is Chainlink?

Begin met handelen

Introductie

Bitcoin staat voor de decentralisatie van ons geld en heeft de potentie om als de waarde-laag van het internet te fungeren. Andere projecten zijn daarna met de technologie van Bitcoin aan de haal gegaan om andere decentrale toepassingen mogelijk te maken.

Chainlink is een project dat de technologie op een andere manier inzet en de toepassingen van blockchain technologie naar een hoger niveau wil tillen.

Een blockchain is in de basis goed om een decentrale database te onderhouden en transacties binnen dat systeem te faciliteren. Een blockchain is minder goed in het communiceren met de buitenwereld. Alles wat buiten de blockchain gebeurt is lastig te vangen in de database.

Chainlink is een decentraal netwerk van zogenaamde “orakels” die op dat gebied een belangrijke rol kan spelen. Het Chainlink netwerk is gebouwd om smart contracts te voeden met betrouwbare informatie uit de buitenwereld. Het project is in 2017 bedacht door Sergey Nazarov en Steve Ellis die in samenwerking met Ari Juels, een hoogleraar aan de befaamde Cornell Universiteit, de white paper schreven. Chainlink lanceerde in 2019 en heeft in korte tijd een market cap van enkele miljarden opgebouwd. Waarmee Nazarov, Ellis en Juels laten zien dat ze iets waardevols op het spoor zijn. Tijd om eens dieper in de technologie van Chainlink te duiken.

Begin met handelen Begin vandaag en krijg €10 gratis

Hoe werkt Chainlink?

De nodes in het Chainlink netwerk staan de hele dag klaar om dataverzoeken te ontvangen van mensen die smart contracts willen gebruiken. Het Chainlink netwerk vertaalt vervolgens de blockchain-taal naar begrijpelijke mensentaal. Daarna stuurt het netwerk van nodes het verzoek naar een externe partij om de gewenste data op te halen. Zodra die data binnen is wordt het via Chainlink Core in blockchain-taal omgezet en opgestuurd naar het Chainlink Aggregating Contract.

Het Chainlink Aggregating Contract verzamelt alle data van de verschillende nodes die voor het verzoek aan het werk zijn gezet om tot een betrouwbaar antwoord te komen. Als drie van de vier nodes in het netwerk hetzelfde antwoord geven. Dan concludeert het Chainlink Aggregating Contract dat de node met een afwijkend antwoord waarschijnlijk verkeerd zit. Het antwoord van die specifieke node wordt dan ook genegeerd. Op deze manier valideert het Chainlink netwerk de data van een bron.

Dit proces herhaalt het Chainlink Aggregating Contract daarna met een aantal bronnen om die data uiteindelijk samen te voegen om tot een gemiddelde te komen. Dat is uiteindelijk het antwoord wat het smart contract van het Chainlink netwerk te horen krijgt. Natuurlijk is het ook mogelijk dat het netwerk vragen krijgt die niet per se in een gemiddelde te vangen zijn. Daarvoor gebruikt het Chainlink netwerk andere methoden om tot een antwoord te komen. In de basis en hele simpele mensentaal is dit hoe Chainlink het voor elkaar krijgt om de ongrijpbare data uit de echte wereld op betrouwbare wijze op een blockchain te krijgen.

Begin met handelen
Begin met handelen

Wie zijn de oprichters van Chainlink?

Sergey Nazarov is de medeoprichter en CEO van Chainlink Labs. Zijn professionele carrière begon als docent aan de NYU Stern School of Business. In 2009 was Nazarov medeoprichter van een peer-to-peer marktplaats genaamd ExistLocal.

In 2014 was hij ook medeoprichter van CryptaMail, een volledig gedecentraliseerde, op blockchain gebaseerde e-mailservice. In datzelfde jaar werkte Nazarov samen met Steve Ellis samen met Steve lanceerde hij SmartContract, een platform dat smart contracten tot leven brengt door ze te verbinden met externe gegevens en algemeen aanvaarde bankbetalingen. SmartContract was een van de ondernemingen die leidde tot de oprichting van Chainlink.

Steve Ellis studeerde computerwetenschappen aan de New York University. Direct na zijn afstuderen in 2010 werd hij software-engineer bij Pivotal Labs. In 2014 was hij medeoprichter van Secure Asset Exchange, een bedrijf dat toegang tot een gedecentraliseerde exchange makkelijker mogelijk maakt.

Is Chainlink een goede investering?

Net als de rest van de cryptomarkt is de waarde van Chainlink en de LINK token vrij volatiel. Ondanks de enorme stijgingen in 2020 blijft er een hoop onzekerheid rondom het project hangen. Dat heeft er alles mee te maken dat de industrie nog volop in ontwikkeling zit. We hebben de laatste toepassingen voor smart contracts nog niet ontdekt en de technologie wordt nog lang niet op wereldwijde schaal gebruikt. Tot dat moment kan er nog van alles gebeuren en voor de toekomst van Chainlink zijn er meerdere factoren van belang.

In eerste instantie is het belangrijk dat Chainlink het platform blijft waar mensen naartoe gaan om hun smart contracts te voeden met betrouwbare data uit de buitenwereld. De kans is meer dan aanwezig dat er de komende jaren veel concurrenten bijkomen voor Chainlink, aangezien dit in potentie een grote markt is.

De potentie van die markt hangt echter weer af van de populariteit van smart contracts. In hoeverre gebruiken we over 10 tot 15 jaar massaal smart contracts en voor welke toepassingen? Dat zijn vragen die je voor jezelf moet proberen te beantwoorden of waar je op moet gokken om in te schatten of Chainlink een goede investering is.

De cryptowereld is waarschijnlijk de snelst bewegende industrie ter wereld een dat betekent dat investeren grote risico’s met zich meebrengt. De wetgeving is zich nog aan het vormen, alle toepassingen zijn nog niet bedacht en de adoptiegraad is nog relatief laag. Dat hoge risico en al die onzekerheid brengt wel met zich mee dat de winsten in potentie hoog zijn. Investeer je in de juiste projecten die in de wereld van de toekomst een grote rol spelen, dan valt daar een hoop mee te winnen.

Wat is Chainlink?

$ 0,00

 

Wat is Chainlink? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Smart contract gebruikers die een data-verzoek naar het Chainlink netwerk sturen hebben hier LINK voor nodig om de nodes te betalen. De prijzen die nodes vragen voor hun diensten hangen af van de vraag en aanbod op het netwerk. Daarnaast gebruiken de nodes in het LINK netwerk ook LINK om het te staken. Chainlink is dus een Proof-of-Stake netwerk waar je een extra rendement op je LINK tokens mee kunt verdienen. Maken stakers verkeerde beslissingen of geven ze frauduleuze informatie door aan mensen die een data-verzoek doen, dan kost dit ze geld en verliezen ze een deel van hun stake. Dit mechanisme zorgt er ook voor dat Chainlink nodes altijd eerlijk blijven en Chainlink een betrouwbaar netwerk is.

Om te bepalen welke node aan de beurt is om een data-verzoek in behandeling te nemen gebruikt het netwerk het Chainlink Reputation Contract. Op basis van de omvang van de stake en de beoordelingen van vorige dataverzoeken kiest dit contract de gelukkige nodes uit die het verzoek mogen aannemen. Hoe meer LINK je in het netwerk stopt, hoe groter de kans dat je aan het werk kan dus. Hoe meer het Chainlink netwerk gebruikt wordt voor het voeden van smart contracts met data vanuit de buitenwereld, hoe meer vraag er ontstaat voor de LINK token.

Er zijn veel exchanges en brokers waar je Chainlink kunt kopen. In Nederland kopen de meeste mensen hun LINK tokens tegenwoordig via Bitvavo. Hier zijn de fees laag en kun je gemakkelijk met iDEAL Chainlink kopen.

Begin met handelen Begin vandaag en krijg €10 gratis

Chainlink nieuws

Tron kiest Chainlink als nieuwe oracle provider voor groei DeFi-ecosysteem
Grote Chainlink (LINK) upgrade gaat live, prijs reageert positief
Chainlink introduceert nieuwe privacytools voor financiële instellingen
Chainlink (LINK): ‘De investeringskans van je leven’, aldus Nederlandse analist
Meer Chainlink nieuws
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk