poet
Regulatie

Poetin tekent wet die crypto mining in Rusland legaliseert

De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe wet ondertekend die cryptocurrency mining officieel legaliseert in Rusland. Deze wet erkent miningactiviteiten als onderdeel van de omzet, in plaats van als de uitgifte van digitale valuta. Dit betekent dat mining nu een legitieme economische activiteit is binnen het Russische juridische kader.

De wet specificeert dat alleen Russische rechtspersonen en individuele ondernemers die bij de overheid geregistreerd zijn, zich mogen bezighouden met mining. Individuele miners mogen zonder registratie deelnemen, mits hun energieverbruik binnen de door de overheid vastgestelde limieten blijft.

Nieuwe wet reguleert ook crypto handel in Rusland

Daarnaast staat de wet de handel in buitenlandse digitale financiële activa toe op Russische blockchain platforms. De Centrale Bank van Rusland behoudt echter het recht om de handel in bepaalde activa te verbieden als deze een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit van het land.

De Centrale Bank van Rusland krijgt ook toestemming om geld over te maken naar het buitenland met behulp van private digitale valuta’s. De gouverneur van de centrale bank, Elvira Nabiullina, kondigde aan dat cryptobetalingen voor het einde van 2024 zullen beginnen.

Verder onderzoekt Rusland ook de implementatie van een digitale versie van de roebel. De centrale bank streeft ernaar om in juli 2025 van de pilotfase over te gaan naar de massale implementatie van de digitale roebel.

Poetin benadrukt belang van juridisch kader voor digitale valuta’s

Tijdens een recente regeringsbijeenkomst benadrukte president Poetin dat Rusland “het moment moet grijpen” om een juridisch kader voor digitale valuta’s op te zetten. Hij wees op het potentieel van digitale valuta’s om bij te dragen aan de economische ontwikkeling van Rusland en benadrukte de noodzaak van goede regelgeving en infrastructuur.

De nieuwe wet is een reactie op de voortdurende financiële druk door westerse sancties na de invasie van Oekraïne. De Verenigde Staten (VS), de Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië hebben sancties opgelegd aan Rusland, gericht op president Poetin, de financiële sector en oligarchen.

Het gebruik van cryptovaluta kan Rusland helpen om grensoverschrijdende betalingen te faciliteren met landen en bedrijven die anders gesloten zouden zijn vanwege de sancties. Andere gesanctioneerde landen, zoals Noord-Korea en Iran, hebben al het voortouw genomen door financiële beperkingen te omzeilen via cryptovaluta.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13