Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Al tijden horen we geruchten over regelgeving rondom cryptocurrencies, maar hoe staat het er nou voor? Nieuwssite Cointelegraph onderzocht het.
Bankieren wordt vaak gezien als het tegenovergestelde van Bitcoin (BTC). Het wordt gezien als de industrie die cryptocurrency lijkt te vermijden en hun opkomst te verstoren. Ironisch genoeg hebben veel banken dringend behoefte aan de faciliteiten van cryptocurrencies – met name de onderliggende technologie van blockchain.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer cryptocurrency-banken opduiken, die een alternatief bieden voor traditioneel bankieren en ruimte geven voor een opkomende activaklasse.
Er zijn echter nog enkele belangrijke hindernissen voor deze opkomende instellingen. Allereerst is de opzet van regelgeving voor crypto nog erg onzeker. Verder zijn er regelgevende instanties die proberen om cryptobankieren af te doen als een systeem waarop de regelgeving niet voldoende past.
Toch zijn er een aantal regelgevende instanties waarvan die zich wel richten op de toekomst. Zij hebben de wens om te innoveren, een voorbeeld hiervan is de Zwitserse financiële markttoezichtautoriteit (FINMA).
FINMA heeft onlangs banklicenties toegewezen aan twee cryptocurrency-banken. Deze banklicenties staat de instellingen toe om anders te werk te gaan dan normaal. Er is bijvoorbeeld geen noodzaak om een gewillige traditionele bankdeelnemer te vinden. De twee banken in kwestie, SEBA en Sygnum, zijn nu gereguleerd, net als elke andere financiële instelling. Guido Buehler, CEO van de nieuw gesanctioneerde cryptobank SEBA, sprak met Cointelegraph. Hij geeft aan wat dit betekent voor de toekomst van de cryptocurrency-industrie:
“Het is een teken dat regelgevers het onderwerp serieus nemen. Het ijs is gebroken – diensten met betrekking tot digitale en traditionele activa zijn nu centraal toegankelijk binnen een strikt regelgevingskader. Dit zal de blockchain-industrie een boost geven en bestaande en nieuwe bedrijven in staat stellen innovatie en handel te creëren. ”
De komst van wettelijke acceptatie voor crypto-banken schept een vertrouwen binnen de cryptocurrency-gemeenschap, een met verstrekkende gevolgen. Dit bereik is echter nog relatief beperkt. In de VS zijn “cryptobanken” weinig meer dan veilige havens voor cryptocurrencies.
Pioniers van cryptocurrency zoals Coinbase – en meer recent, Fidelity Digital Assets – lijken meer op quasi-banken, verdoezeld door niet-specifieke regelgeving. Coinbase Custody bijvoorbeeld, betreedt een dunne lijn in een zeer grijs gebied. Het past niet helemaal in de criteria voor regulering door traditionele bankautoriteiten en valt in plaats daarvan onder de bevoegdheid van het New York Department of Financial Services (NYDFS).
Interessant is dat wazige crypto-regelgeving een gebied is dat de NYDFS actief wil veranderen. In juli creëerde de autoriteit een nieuwe afdeling, gericht op onderzoek en innovatie van financiële technologieën. Deze afdeling van de NYDFS zal “verantwoordelijk zijn voor de licentiëring en supervisie” van zowel crypto-activa als hun institutionele tegenhangers. Een recente verklaring van NYDFS-hoofdinspecteur Linda Lacewell benadrukte het belang van deze innovatieve uitbreiding van de regelgeving:
“De regelgeving rondom financiële diensten moet evolueren en zich aanpassen naarmate innovatie in bank-, verzekerings- en regelgevende technologie blijft groeien.”
Dit is echter niet een standpunt van alle toezichthouders. De Duitse bankregelgever, de Federale Financiële Toezichthoudende Autoriteit (BaFin), merkte op dat in plaats van regelgeving die zich aanpast aan cryptocurrencies, cryptocurrencies en hun instellingen zich aan moeten passen aan de bestaande regelgeving:
“De industrie moet voldoen aan bestaande regels en normen. Naar onze mening moet een duurzame financiële innovatie aan deze regels kunnen voldoen. Het veel gebruikte concept van technologisch neutrale regelgeving is voldoende flexibel. Als wijzigingen in de regelgeving nodig zijn, wordt dit gedaan door de wetgever.”
Een voorbeeld van aanpassing van de regelgeving komt in de vorm van de veel omstreden BitLicence. Bitlence is een systeem dat toezicht houdt op het kopen, verkopen en uitgeven van cryptocurrencies. BitLicence heeft een onrustig verleden in New York. Het wordt vaak beschuldigd van het vroege vertrek van cryptocurrency-bedrijven zoals Bitfinex, BitMEX en Kraken, die alle activiteiten binnen de staat stopten na de introductie ervan.
Sinds 2018 heeft de NYDFS enkele cryptocurrency-bedrijven een vergunning toegewezen. Deze vergunning staat bekend als een Trust License. De vergunning biedt een overvloed aan diensten die traditionele instellingen ook aanbieden. Hieronder valt het verwerken van betalingen, het verstrekken van financieel advies, de bewaring van activa en andere bevoegdheden.
Coinbase Custody, dat al in 2018 een trustlicentie heeft gekregen, is een van de weinige cryptobedrijven die kunnen bestaan als een trustbedrijf met beperkt doel. Meer recentelijk heeft Fidelity Digital Assets ook een Trust License aangevraagd. Dit is echter nog lang niet genoeg om deze bedrijven te accepteren als ‘banken’ in de traditionele zin van het woord.
Zelfs in Malta een “blockchain-land” vanwege zijn industrie-vriendelijke beleid, hebben crypto-startups moeite om financiële diensten te verkrijgen. Dit komt door trage regelgeving. Volgens de Times of Malta worden bedrijven afgewezen door banken die niet de ‘risicobereidheid’ hebben om dergelijke ondernemingen te ondersteunen. In plaats daarvan blijven financiële diensten voorbehouden aan degenen die volledig worden gereguleerd door de Malta Financial Services Authority (MFSA). Om onder de MFSA te vallen moet je een heel proces door. Het duurt zelfs zes maanden voordat je een eerste reactie ontvangt.
RnF Finance Limited wil dit echter corrigeren door een kredietinstellingslicentie aan te vragen bij de MFSA. Indien verleend, zou de vergunning een aantal financiële activiteiten mogelijk maken. Denk hierbij aan financiële leasing, betalingsdiensten, geldmakelaars en diensten voor bewaring.
Hoewel langzaam, wordt de dynamische benadering van Malta op het gebied van regelgeving geprezen als baanbrekend. Er is tenslotte een reden waarom cryptobedrijven zoals Binance, OKEx en Bittrex massaal naar dit kleine eiland komen. Net als FINMA is de MFSA een pionier op het gebied van cryptocurrency en doet dit binnen een gereguleerde sandbox, waardoor een gecontroleerd platform mogelijk wordt om resultaten te conceptualiseren.
Malta is niet het enige land dat voorop loopt op het gebied van innovatie. Duitsland heeft ook verschillende bedrijven die de financiering willen decentraliseren. De blockchain-bank Bitwala is hiervan een voorbeeld. Deze bank omzeilt de behoefte van een banklicentie door een partnerschap aan te gaan met de wettelijke gereguleerde SolarisBank.
Dit is ook geen geval apart. Ook Bafin wil misschien zo’n partnerschap aangaan. Om binnen Duitsland te kunnen opereren, heeft BaFin een formele bankvergunning of een partnerschap met een bestaande gereguleerde bank nodig. Bafin vertelde Cointelegraph over de grote zorgen die regelgevers hebben met betrekking tot cryptocurrencies en hun mogelijkheden voor illegale activiteiten:
“Deze kwestie is onder meer erg belangrijk voor BaFin dat cryptocurrencies niet dienen als toegangspoort voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. In het financiële systeem hebben we fallback-systemen die gepaard gaan met wettelijke normen en effectief toezicht. Deze randvoorwaarden moeten ook gelden op het gebied van cryptocurrencies. ”
Cryptocurrencies zijn van nature wereldwijd en daarom niet beperkt door dezelfde wettelijke of geografische beperkingen als traditioneel geld. Bitcoin wil in wezen individuen de mogelijkheid bieden om hun eigen bank te zijn, zonder tussenpersonen en derden.
Tien jaar na de oprichting beginnen anderen dit revolutionaire concept te doorgronden. Neem bijvoorbeeld de Libra stable coin van Facebook, een voorgestelde stap in de cryptocurrency-industrie die het bestaande financiële systeem wil ondermijnen – of op zijn minst zijn eigen interne, cash-free economie wil creëren. In wezen wil de sociale media de centrale bank van de wereld worden.
Hoewel het vergezocht lijkt, kan het dichter bij de waarheid zijn dan sommige mensen denken. In mei, maanden voordat Libra werd onthuld, meldde Forbes dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg de gouverneur van de Bank of England (BoE), Mark Carney, had ontmoet.
De vergadering werd niet bekendgemaakt. Tot vorige week toen de BoE de vergadering officieel erkende op basis van een verzoek om vrijheid van informatie. Maanden later, tijdens een toespraak bij het jaarlijkse symposium van de Amerikaanse Federal Reserve, meende Carney dat een Libra achtige digitale valuta de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta zou kunnen vervangen. Zoals Carney echter opmerkte, zal de opkomst van Facebook tot economische dominantie niet eenvoudig zijn.
In juli tweette de Amerikaanse president Donald Trump zijn nu beruchte gedachten over Libra en suggereerde als Facebook “een bank wil worden, dat ze een nieuw bankcharter moeten zoeken.” Momenteel zijn de antitrustregulatoren van de Europese Unie Facebook aan het vervolgen om zijn potentieel concurrentiebeperkend gedrag. Als zodanig hebben Amerikaanse wetgevers de onderneming stopgezet totdat Libra voldoet aan de wettelijke vereisten.
In wezen probeert Facebook te worden waar Bitcoin voor gemaakt is om te bereiken – alleen deze keer hebben zowel de regeringen als de banken van de wereld hun oren geopend. De realiteit van een digitale activa aan het roer van een financieel systeem, met ondersteuning van blockchain-technologie, wordt steeds groter. In het licht hiervan heeft Facebook de verantwoordelijkheid om de regelgevende stormram te zijn voor cryptocurrencies.
In zijn huidige vorm is crypto-bankregulering grof en slecht passend, bij het huidige verouderde systeem. Als er echt een toekomst komt voor cryptocurrency banking, zal het regelgevende precedent van Facebook dit onvermijdelijk ondersteunen. Om te werken, moet deze regeleing echter vervormbaar genoeg zijn om innovatie te laten bloeien zonder te worden onderdrukt, en passend genoeg om te voldoen aan de huidige criteria van de traditionele banksector.
ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)