Ripple rechtszaak
Regulatie, Ripple

Ripple CLO roept op tot onderzoek naar voormalig SEC-Functionaris

Stuart Alderoty, hoofd juridische zaken bij Ripple Labs, heeft zijn bezorgdheid geuit over mogelijke belangenverstrengelingen van de voormalige official van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Bill Hinman.

Alderoty stelde op krachtige wijze: “John Reed Stark, een bekende crypto-criticus en ex-SEC-official, heeft aangegeven dat een onderzoek naar Bill Hinman op zijn plaats zou zijn. Dit gaat veel verder dan alleen de belangen van Ripple – er kunnen serieus significante belangenverstrengelingen aan het licht komen met betrekking tot een overheidsfunctionaris. Een grondig onderzoek zou dit kunnen bevestigen of weerleggen, en diegenen die mogelijk verantwoordelijk zijn, ter verantwoording kunnen roepen.”

Oproep voor FBI-onderzoek

De verklaring van Alderoty kwam als reactie op John Reed Stark, die wees op de verschillende meldingen van belangenverstrengelingen van Hinman. Volgens de voormalige SEC-official Stark zou er een FBI-onderzoek moeten plaatsvinden. Als wangedrag van Hinman aan het licht komt, zou het Amerikaanse Ministerie van Justitie actie moeten ondernemen.

Controversiële toespraak

In 2018 hield William Hinman, die destijds de rol van Directeur van Corporation Finance bij de SEC bekleedde, een toespraak die sindsdien het middelpunt is geworden van een verhit debat, vooral in het licht van de rechtszaak die de SEC heeft aangespannen tegen Ripple.

In het midden van juni stelden Ripple en Alderoty een reeks e-mails en conceptversies van deze toespraak beschikbaar aan het publiek. Uit deze documenten bleek dat Hinman meerdere waarschuwingen had genegeerd dat zijn toespraak gebaseerd was op ongegronde analyses zonder wettelijke basis en dat het geen verband hield met de Howey-factoren, een bekend juridisch kader in de VS voor het bepalen of bepaalde transacties als effecten moeten worden beschouwd.

Ondanks het feit dat Hinman beweerde dat de toespraak een uiting was van zijn persoonlijke mening, onderstreepte Alderoty verschillende inconsistenties. Alderoty zei: “Hinman mag dan beweren dat de toespraak zijn persoonlijke mening weerspiegelde, maar hij en de SEC hebben het als richtlijn voorgesteld.”

Deze inconsistentie wordt nog opvallender als je in aanmerking neemt dat de toespraak, ondanks het omstreden karakter ervan, nog steeds te vinden is op de website van de SEC.

De rol van Ethereum oprichters en Hinman

Zoals eerder gemeld door Newsbit, is ook Empower Oversight, een onafhankelijk toezichthoudend orgaan, actief bezig om meer inzicht te geven in de nauwe banden tussen Joseph Lubin, mede-oprichter van Ethereum, zijn bedrijf Consensys, Vitalik Buterin (ook een mede-oprichter van Ethereum) en William Hinman. Hun recentelijk gepubliceerde documenten, verkregen via een verzoek onder de Amerikaanse Freedom of Information Act (FOIA), hebben de focus op de beruchte toespraak van Hinman uit 2018 verder versterkt.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat “Joseph Lubin en zijn bedrijf Consensys een veel belangrijkere rol hebben gespeeld dan eerder werd aangenomen bij het vormgeven van de ideeën en doelstellingen van William Hinman, de toenmalige directeur van de SEC-afdeling Corporation Finance, tijdens zijn spraakmakende toespraak over cryptocurrency op 14 juni 2018.” Deze ontdekking is uiterst relevant, vooral gezien de houding die de SEC daarna aannam ten opzichte van bepaalde cryptocurrencies zoals XRP, die ze classificeerden als niet-geregistreerde effecten.

Oproep tot transparantie

Gezien deze onthullingen benadrukte Alderoty sterk de behoefte aan verantwoordingsplicht en openheid. Hij voert aan: “Er dient een onderzoek te worden ingesteld om vast te stellen wie of wat Hinman beïnvloedde, waarom potentiële belangenconflicten (of minstens de schijn daarvan) over het hoofd werden gezien, en waarom de SEC Hinman’s toespraak publiekelijk ondersteunde, ondanks de voorspelling dat dit zou leiden tot ‘grotere verwarring’.”

Daarnaast werpt de betrokkenheid van sleutelfiguren van Ethereum bij het vormgeven van Hinman’s toespraak vragen op over de objectiviteit van de SEC’s besluitvorming. De documenten benadrukken ontmoetingen tussen Hinman en individuen die mogelijke conflicterende belangen hadden, wat het belang van een diepgaand onderzoek nog meer benadrukt.

Het is opmerkelijk dat de gebeurtenissen rond Hinman’s toespraak uit 2018 en de onthullingen die daarop volgden, een nieuwe dimensie hebben toegevoegd aan het debat over cryptoregulatie. In het licht van oproepen tot uitgebreide onderzoeken en een grotere transparantie, wacht de Amerikaanse cryptosector op duidelijkheid. Men hoopt op een regulerend kader dat zowel eerlijk als goed geïnformeerd is.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ripple nieuws

ChatGPT voorspelt: XRP koers zal dit jaar naar 3 dollar stijgen
Na een jaar is Metaco volledig geïntegreerd in Ripple platform
SEC versus Ripple: Onterechte boete van $2 miljard of rechtvaardige straf?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten