rechtszaak, ripple, rechter
Ripple

Ripple kan meer rechtszaken verwachten na uitspraak van rechtbank

Het lijkt erop dat er voor Ripple Labs meer problemen aan de horizon gloren. Sterker nog, na een uitspraak van een rechtbank in het district California zien we mogelijk een grote ‘stijging’ van rechtszaken in de hele cryptomarkt.


Ripple kijkt naar meerde rechtszaken

Sinds de SEC ICO’s begon aan te pakken omdat ze als een illegaal effectenaanbod werden gezien, hebben de meeste cryptocurrency-bedrijven laten weten dat hun tokens geen effecten zijn.

Zoals een rechtbank in Californië zojuist heeft aangetoond in de zaak tegen Ripple Labs, kan het niet zijn van een effect zelfs nog zwaardere gevolgen hebben voor de bedrijven.

Als cryptocurrencies zoals XRP geen effecten zijn, oordeelt het Hof dat de nationale wetten tegen misleidende handelingen van toepassing kunnen zijn. Dit omvat de oneerlijke concurrentiewet van Californië.

Er is blijkbaar geen ontsnappen aan de wet als het gaat om cryptocurrencies in de Verenigde Staten. Nu lijkt het erop dat het ‘niet zijn van een effect’ veel erger zou kunnen zijn voor bedrijven zoals Ripple.


Tussen twee vuren

Tokens die als effecten (securities) worden aangemerkt, hebben tot dusver voornamelijk geleid tot boetes voor buitengerechtelijke schikking, met enkele uitzonderingen. De bekendste hiervan is de zaak van Telegram. Als in plaats daarvan de UDAAP-wetten van toepassing zijn, wordt de situatie een stuk problematischer voor overtredende bedrijven.

We hebben het niet alleen over de SEC die hier een rechtszaak heeft aangespannen. Iedereen kan een zaak tegen een bedrijf aanspannen wegens oneerlijke of misleidende praktijken. Dit kan verwoestende gevolgen hebben voor een bedrijf. Zo schrijft Law360:

De uitspraak van de rechtbank in de Ripple-kwestie is belangrijk. Als, zoals velen beweren, cryptocurrencies geen effecten zijn, dan zullen ze waarschijnlijk onder de UDAAP-wetten vallen. En, zoals hierboven besproken, zijn vermeende rechtszaken op basis van vermeende UCL-schendingen één van de meest voorkomende en problematische soorten rechtszaken. Met de uitspraak van Ripple Labs kan er een aanzienlijke toename zijn in vermeende rechtszaken gericht op de cryptocurrency-industrie. Deze zaken zijn lastig en kostbaar om te verdedigen.

Dit soort rechtszaken kunnen vrijwel alles omvatten, van kleine lettertjes op marketingmateriaal tot verborgen kosten die financiële instellingen in rekening brengen:

In wezen kan het alles bevatten wat iemand zich als oneerlijk zou kunnen voorstellen.

Met zoveel ICO’s die gemakkelijk kunnen worden aangemerkt als ‘oneerlijk’ of ‘misleidend’, kan de beslissing van de Californische rechtbank grote problemen veroorzaken in de cryptowereld.